Barbu: Fondurile retrase Ministerului Muncii la rectificare provin din economiile inregistrate

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 13:44
1147 citiri
Barbu: Fondurile retrase Ministerului Muncii la rectificare provin din economiile inregistrate

Fondurile de 1,33 miliarde lei retrase de la Ministerul Muncii pentru a fi realocate altor ministere la rectificarea bugetara nu provin din taieri de cheltuieli, ci din economii inregistrate la bugetele de somaj si pensii, a declarat, joi, ministrul de resort, Sulfina Barbu.

"Datorita faptului ca in 2011 s-au inregistrat mai putini someri decat previzionasem, la bugetul de somaj s-au inregistrat economii de aproximativ 800 de milioane de lei. Legat de aceasta, am inregistrat incasari suplimentare la bugetul de pensii de la persoanele care au ramas active in urma pastrarii locului de munca, la acest buget avand economii de aproximativ 500 de milioane lei", a spus Sulfina Barbu.

Ministrul a aratat totodata ca ministerul pe care il conduce a mai avut unele economii si la capitolul privind cheltuielile cu personalul.

"In 2011, am avut mai putini someri decat scontasem, iar persoane pe care initial le luasem in calcul pentru a fi ajutate social au fost contributoare la bugetele de pensii, somaj si CAS. Acestea sunt aspectele care au adus statului importante economii si pot fi considerate rezultate ale aplicarii reformelor", a afirmat Barbu.

Numarul somerilor a crescut cu peste 4.000 persoane in luna octombrie fata de luna septembrie, pana la 444.000 someri, dintre care 120.606 din sectorul privat. Rata somajului pe intregul an a ajuns astfel in octombrie la 4,93%, fata de 4,89% in luna precedenta.

Pentru acest an, in buget a fost prognozata o rata medie a somajului de 7,8%.

Guvernul a decis, miercuri, efectuarea celei de-a doua rectificari a bugetului din acest an, prin care a retras fonduri de la ministerele Muncii, Agriculturii, Educatiei, Mediului, Finantelor si la Academia Romana si a suplimentat alocarile pentru Sanatate, Transporturi, Dezvoltare Regionala si Turism, Economie, Cultura si Interne.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a aratat ca de la Ministerul Muncii au fost retrase in total 1,3 miliarde lei, din reducerea cheltuielilor pentru asistenta sociala in urma neregulilor identificate, diminuarea subventiei la bugetul de pensii si economii la bugetul de somaj.

#Sulfina Barbu rectificare bugetara ministerul muncii , #Politica interna