Basescu: Am vrut sa privatizam companiile de stat, dar nu le-a vrut nimeni

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 22:04
1510 citiri
Basescu: Am vrut sa privatizam companiile de stat, dar nu le-a vrut nimeni

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a reiterat in cadrul unei emisiuni televizate ca ne mentinem tinta de aderare la euro in 2015, deoarece Romania a semnat un acord de aderare la Uniunea Europeana si nu isi permite sa fie neserioasa.

Presedintele a mai precizat ca semnand acordul de aderare la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa atinga doua obiective majore: indeplinirea conditiilor de aderare la spatiul Schengen si indeplinirea criteriilor de intrare in zona euro.

In opinia sefului statului, indeplinirea criteriilor de la Maastricht pentru a intra in zona euro nu este o conditie suficienta, fiind nevoie de o economie performanta.

Dovada acestei necesitati o reprezinta statele care au indeplinit criteriile de la Maastricht de deficit, inflatie si datorie publica si au intrat in zona euro, dar economiile lor nu au fost suficient de performante si atunci au esuat.

In prezent, Romania nu e performanta din punct de vedere economic pentru a intra in zona euro, potrivit spuselor lui Traian Basescu, care precizeaza ca lipsa de performanta vine din sectorul regiilor.

In legatura cu companiile care nu au fost privatizate pana in prezent, Traian Basescu afirma ca nu le-a vrut nimeni si ca vor fi gasite solutii proprii de eficientizare.

Acesta a specificat ca optiunea guvernului este pentru privatizare, dar in cazul in care nu se gasesc investitori, exista si optiunea de a imprumuta bani pentru a le moderniza.

Presedintele a punctat necesitatea privatizarii companiilor de stat si schimbarea statului de companii de stat care genereaza arierate, mai ales in domeniul energetic si al transporturilor.

"Trebuie sa gasim banci care sa finanteze companii germane care sa devina actionari majoritari la Turceni sau Rovinari. Obligatia mea a fost sa fac deschiderea politica, trebuie sa mearga ministerele sa faca dezbateri, mese rotunde.

E esential sa continuam privatizarea si in transporturi, e clar ca au fost mai multi Necolaiciuci care au tras. Compania CFR Marfa a fost capusata prin serviciile care s-au prestat", a mai subliniat presedintele.

Referitor la privatizari de succes, Traian Basescu a mentionat compania Petrom, care de cand a fost privatizata aduce sume importante la bugetul statului.

Basescu a mai adaugat ca nu se pune problema ca Romania sa ramana fara energie odata cu privatizarea, avand in vedere faptul ca infrastructura de transport apartine statului si, prin urmare, nimeni nu poate lua in spate companiile pentru a pleca cu ele de pe teritoriul Romaniei.

#tinta aderare euro 2015, #Traian Basescu privatizari energie, #privatizare companii stat , #Politica interna