Bugetul pe 2012, o "momeala"?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 11:23
1196 citiri
Bugetul pe 2012, o "momeala"?

Parlamentarii din comisiile economice sustin necesitatea unui deficit bugetar cat mai mic, dar spun ca nu se poate atinge valoarea zero, mai ales in conditiile actuale, ei afirmand, pe de alta parte, ca prudenta invocata de seful statului inseamna cheltuieli limitate in contextul anului electoral.

Secretarul Comisiei de buget finante a Camerei Deputatilor, Nicolae Bud (PDL), a declarat ca trebuie sa se tinda spre un deficit bugetar zero, mentionand insa ca este greu de crezut ca Romania se poate descurca, in acest moment, fara un deficit minimal.

Intrebat daca Romania ar putea avea deficit zero, Nicolae Bud a spus: "Nimic nu e imposibil! Si cam acolo ar trebui sa tindem, spre un defict zero, adica sa avem un buget echilibrat".

Bugetul nu trebuie sa afecteze investitiile

El a aratat insa ca orice modificare a politicii fiscale trebuie sa aiba ca obiectiv principal mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pe termen mediu si lung "si cat mai aproape de zero, pe cat e posibil". "Mi-e greu sa cred ca la acest moment Romania se poate descurca fara un deficit minimal", a adaugat deputatul PDL.

La randul sau, fostul ministru al Sanatatii, deputatul PNL Eugen Nicolaescu, membru in Comisia de Buget a Camerei, a declarat ca este o iluzie atingerea unui deficit bugetar zero intr-o perioada de criza in care cresterea economica este sub semnul intrebarii.

Este o iluzie sa crezi ca poti trece de la criza la crestere economica

"E o iluzie sa poti sa ajungi intr-o perioada de criza, intr-o perioada in care cresterea economica este pusa sub semnul intrebarii, la deficit zero. Sigur ca se poate ajunge la orice, problema este ce sacrifici. Iar eu cred ca in felul acesta se sacrifica principalele domenii pentru care oricum ar trebui bani mai multi: sanatatea, educatia si investitiile. Daca vor sa-si bata joc de toate acestea, este posibil si asa ceva", a spus Nicolaescu.

El a afirmat ca bugetul pe 2012 este mai mult o "momeala" decat un buget prudent. "Cred ca anul 2012, fiind un an electoral, se incearca a fi mai degraba o momeala bugetul pe 2012 decat un buget prudent, pentru ca nu are cum sa fie un buget prudent cand ni se spune o sa avem crestere economica probabil undeva la 2% - dar probabil o sa fie la 1% - o sa avem un deficit bugetar mai mic de 2% - probabil se va duce catre 1% - deci, cu alte cuvinte, cheltuieli foarte multe reduse. N-o sa avem in prima parte a anului niciun fel de crestere salariala sau pe pensii, dar e posbil sa o facem in partea a doua a anului, adica dupa 1 iulie 2012, desi legea interzice acest lucru", a spus Nicolaescu.

El a criticat Guvernul ca se foloseste de "demagogie si falsitate" atunci cand trateaza aceasta tema. "Totul este demagogie, este falsitate, este smechereala tipica Guvernului Boc pentru ca ei nu vor atinge niciuna din tinte si o sa vedeti cum, inainte de campania electorala, se vor da bani in stanga si in dreapta ca sa cumpere voturi", a spus deputatul PNL.

Principala preocupare a Guvernului ar trebui sa fie finantarea deficitului bugetar

La randul sau, deputatul PSD Catalin Nechifor, membru al Comisiei de buget din Camera Deputatilor, a declarat ca deficitul bugetar pe 2012 ar putea fi si zero, in conditiile in care investitiile de stat ar fi rationalizate, iar colectarea taxelor ar fi imbunatatita.

Nechifor a afirmat ca principala preocupare a Guvernului nu trebuie sa fie neaparat legata de dimensiunea deficitului bugetar, ci de finantarea acestuia. "Nu cred ca are prea mare importanta daca deficitul este mai mic sau mai mare sau chiar zero. Problema este cum il finantezi, pentru ca in acest moment Romania se imprumuta pe banca interna si pe cea internationala la dobanzi mari, de peste 7%. In aceste conditii, protejarea PIB si a indicatorilor macroeconomici obliga Guvernul la un deficit cat mai mic, dar a carui finantare costa mult", a spus deputatul PSD.

El a aratat ca deficitul ar putea scadea daca investitiile guvernamentale ar fi rationalizate.

Analisti economici vorbesc de necesitatea renuntarii la masuri de austeritate si de trecerea la stimularea consumului

Deputatul PSD a apreciat ca, teoretic, deficitul bugetar pentru 2012 ar putea fi si zero, insa a amintit ca toate prognozele de crestere economica anuntate in anii recenti au fost ratate. "O metoda de a tine deficitul intr-o zona rezonabila este realizarea de investitii de stat in afara clientelei politice, prin care s-ar asigura obtinerea unor preturi mult mai mici, implicit reducerea cheltuielilor. In plus, ar trebui imbunatatita colectarea taxelor si impozitelor. In al treilea rand, trecerea unei bune parti din economia subterana in zona fiscalizata ar asigura un surplus de venituri la buget si astfel s-ar putea merge pe un deficit scazut", a afirmat deputatul PSD.

Nechifor a declarat ca termenul "prudenta" folosit de Traian Basescu este greu de inteles, in conditiile in care presedintele face confuzie intre deflatie si dezinflatie. "Din 2009 suntem cu centura de siguranta montata de Traian Basescu, prin acordul cu FMI. Acum este greu sa intelegem ce inseamna prudenta de care vorbeste. Prudenta in fata cui? Romania nu este in situatia de a fi atacata. Nu este clar ce este prudenta lui Basescu. Mai ales ca din ce in ce mai multi analisti economici din strainatate vorbesc de necesitatea renuntarii la masuri de austeritate si de trecerea la stimularea consumului, care ar avea o dinamica pozitiva mai mare in plan economic", a spus deputatul PSD.

Romania nu poate ajunge la un deficit bugetar zero

La randul sau, presedintele Comisiei de buget a Senatului, Ovidiu Marian (PDL), a ca nu crede ca Romania poate ajunge la un deficit bugetar zero.

El a apreciat ca la constructia proiectului de buget pe 2012 se poate merge pe un deficit cat mai mic, de 3% sau de 2,7%. "Nu cred ca putem ajunge la un deficit zero, dar putem merge pe un deficit mic, eu stiu de 3% sau 2,7%", a spus Ovidiu Marian.

Acesta a aratat ca, dupa cum au spus si presedintele si premierul, este necesara prudenta in cheltuirea banului public, sa nu se faca excese doar de dragul anului electoral. "Trebuie sa fim foarte prudenti, dupa cum a spus presedintele si premierul, in ideea ca vine anul electoral, trebuie facute investitii si privatizate marile companii nationale, masuri la care Guvernul lucreaza. Trebuie sa fim prudenti in cheltuirea banului public, sa nu facem excese numai de dragul anului electoral", a mai precizat Ovidiu Marian.

Probabil ca o sa fie un deficit de sub 3% din PIB

Vicepresedintele Comisiei de buget a Camerei Deputatilor, Adrian Henorel Nitu (PDL), a declarat ca Romania nu poate inca sa aiba un deficit zero, pentru ca ar fi trecerea foarte mare de la deficitul de 4,4% din PIB cat a fost in acest an la 0%. "Romania nu poate inca sa aiba un deficit zero, pentru ca ar fi trecerea foarte mare de la 4,4% din PIB cat a fost in acest an. Probabil ca o sa fie un deficit de sub 3% din PIB. In doi-trei ani se poate ajunge la excedent", a opinat deputatul PDL.

El a aratat ca "prudenta" invocata de guvernanti referitoare la proiectul bugetului de stat pe anul viitor inseamna "cheltuieli cu masura". "Trebuie sa fie asigurate cheltuielile pentru investitii, importante pentru crestere economica, in timp ce cheltuielile pentru salarii, bunuri si servicii sa fie foarte bine dramuite", a explicat Adrian Henorel Nitu.

Pe de alta parte, Eugenia Barna (UNPR), presedinte al Comisiei de buget de la Camera Deputatilor, a declarat ca scaderea deficitului bugetar este necesara din cauza conditiilor de pe pietele externe si a dobanzilor foarte mari la care statul este obligat sa se imprumute. "Pentru a reduce deficitul este necesara reducerea cheltuielilor bugetare si prioritizarea investitiilor, pentru ca acestea sa genereze locuri de munca", a spus Barna.

Atragerea fondurilor europene ar mari veniturile

Deputatul UNPR a afirmat ca deficitul bugetar pentru 2012 nu va putea fi zero, pentru ca statul trebuie sa sustina cheltuieli sociale. Barna a apreciat ca o sursa pentru majorarea veniturilor bugetare si acoperirea nevoii de lichiditate financiara este atragerea fondurilor europene. Ea a mentionat ca la nivelul Uniunii Europene au existat discutii in care mai multe state au solicitat simplificarea procedurilor legate de atragerea fondurilor comunitare.

"Atragerea suplimentara de fonduri europene ar mari veniturile si ar putea ajuta la un deficit mai scazut. Dar in primul rand este nevoie de rationalizarea cheltuielilor si a investitiilor, pentru ca acestea sa nu se mai faca aiurea, ci sa fie dirijate exact unde este nevoie si acolo unde pot produce locuri de munca, pentru a ajuta incasarile la buget. De mai multe masuri de austeritate, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, nu mai poate fi vorba. Nu se mai poate lua nimic, oamenii trebuie sa traiasca, si asa salariile bugetarilor sunt mici, iar pensia medie este la un nivel foarte scazut. Mai mult nu mai ai ce sa iei, asa ca trebuie modificata filosofia de realizare a investitiilor", a declarat Barna.

Deputatul UNPR a declarat ca prudenta bugetara despre care a vorbit Traian Basescu s-ar traduce in cheltuirea rationala a banilor de la buget. "Avem o rezerva la BNR si mai avem inca de tras o transa din imprumutul de la FMI, deci intr-o anumita masura am putea fi protejati in fata unui soc international. Insa, ca sa fim prudenti, nu ar trebui sa ne bazam pe aceste resurse, care ar trebui sa ramana exceptionale, ci sa marim, prin investitii care sa aduca plus-valoare economica, veniturile la buget", a afirmat Barna.

Elementul cheie al constructiei bugetare pentru 2012 trebuie sa fie prudenta

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Palatul Cotroceni, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI, BM si ai CE, ca oficialii straini sunt de acord ca elementul cheie al constructiei bugetare pentru 2012 trebuie sa fie prudenta.

Seful statului mentiona, in 25 octombrie, necesitatea revizuirii tintei de deficit, apreciind ca ar fi bine ca nivelul acestuia sa fie "mult mai mic" de 3% si ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, declara recent ca in contextul international actual bugetul pe 2012 trebuie sa fie prudent, iar Romania nu trebuie sa cada in capcana unui deficit mai mare de 3%.

Deficitul bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului bugetar este excedentul bugetar.

Deficitul bugetar in Romania a crescut constant in ultimii ani. Astfel, in 2006 deficitul a fost de -1,7% din PIB, in 2007 a fost de -2,6%, 2008 -5,7%, 2009 -8,5% si 2010 -6,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit bugetar parlamentari, #prudenta criza economica , #Politica interna