Cat aloca Romania pentru intretinerea drumurilor nationale

Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 14:50
1321 citiri
Cat aloca Romania pentru intretinerea drumurilor nationale

Ministerul Transporturilor va aloca maximum un miliard de lei pentru intretinerea drumurilor nationale din Romania in perioada 2012 - 2014, a declarat duminica, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

"Nu prea poti sa estimezi cat s-ar putea plati, pentru ca aceasta este o procedura de achizitie si stiti foarte bine ca am avut experiente variate din punctul asta de vedere. Deci sa estimez cat ar fi, ar fi o speculatie sa spun acum cat ar putea sa fie exact, dar suma de la care discutam, pentru toata tara practic, este de aproape un miliard de lei", a declarat ministrul Transporturilor.

CNADNR organizeaza in prezent licitatii pentru serviciile de intretinere curenta a drumurilor nationale si in perioada 2012 - 2014 in zona Bucurestiului si la alte trei directii de drumuri: Cluj, Craiova si Brasov.

Valoarea totala a contractelor este de 205 milioane de euro, fara TVA, urmand ca in prima parte a anului sa fie scoasa la licitatie intretinerea a 8.700 de kilometri de drumuri nationale, potrivit anuntului companiei.

Noile contracte contin clauze stricte pentru a asigura respectarea parametrilor de calitate. In acest sens, pentru neindeplinirea totala a unei comenzi, prestatorul va plati daune compensatorii in cuantum de 20% din valoarea comenzii, iar pentru neindeplinirea partiala a unei comenzi prestatorul va plati daune compensatorii in cuantum de 10% din valoarea comenzii.

Totodata, pentru neexecutarea totala a unei comenzi prestatorul va plati daune compensatorii de 100.000 euro, iar in cazul unei defectiuni prestatorul va inlocui utilajul defect in maximum doua ore de la constatare.

Utilajele de deszapezire (inchiriate) vor fi dotate cu GPS (pentru monitorizare si evidenta activitatii) si cu softul aferent, furnizand orele de functionare si traseele parcurse, care vor fi atasate la situatiile de lucrari, mai prevede contractul cadru ce urmeaza sa fie incheiat cu fiecare directie de drumuri.

Valoarea contractelor multianuale de intretinere a drumurilor nationale si autostrazilor din Romania in perioada 2008 - martie 2012 a depasit un miliard de euro, din care au fost platiti efectiv 235 milioane euro pana la finele anului 2010.

#Alexandru Nazare intretinere drumuri nationale, #Nazare declaratii, #ministru Transporturilor intretinere drumuri 2014 , #Politica interna