Cine este Gelu Diaconu, "pretendentul" de la sefia ANAF

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 17:07
2720 citiri
Cine este Gelu Diaconu, "pretendentul" de la sefia ANAF
Gelu Diaconu

Surse guvernamentale dau ca sigura inlocuirea lui Serban Pop de la sefia ANAF cu Gelu Diaconu. Actualul sef al ANAF ar urma sa fie destituit, iar pentru fotoliul eliberat principalul descendent este secretarul de stat la Ministerul Economiei, Gelu Diaconu.

Numele lui Diaconu este vehiculat, inca de la inceputul acestui an, ca posibil inlocuitor al lui Serban Pop.

Un vames in fruntea controlului fiscal

Are 54 de ani. Absolvent al Facultatii de Finante-Contabilitate, din cadrul Universitatii A.I Cuza din Iasi. Dupa facultate a lucrat ca economist la o intreprindere din Vaslui, pentru ca dupa revolutie sa devina seful Uniunii Judetene a Cooperativelor de Consum si de Credit-Vaslui.

In perioada 1996-1997 a fost directorul sucursalei Bankcoop Neamt. In intervalul aprilie 1997-februarie 2001 a ocupat functia de director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, iar ulterior a ocupat un post de director general adjunct al Directiei de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, unde a lucrat impreuna cu Daniel Chitoiu. In februarie 2005, a fost numit presedinte al Autoritatii Nationale a Vamilor de premierul Tariceanu.

In 2012, Diaconu a fost numit de ministrul Economiei de atunci, Daniel Chitoiu, in functia de sef de cabinet si membru in Consiliul de Administratie al Romgaz. Diaconu a primit, in iulie 2012, o parte din atributiile fostului ministru al Economiei - actualmente ministru al Finantelor, de semnare a documentelor, a corespondentei si a actelor administrative si a proiectelor de acte normative.

Probleme cu legea

Gelu Diaconu a fost urmarit penal din 20 aprilie 2011, de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, el fiind acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals.

Tot in vara anului trecut, dosarul penal al lui Diaconu a fost preluat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pana la acel moment al urmaririi penale, procurorii ieseni verificasera o plangere potrivit careia Diaconu, in calitate de director al Bankcoop - Sucursala Neamt, impreuna cu alti trei invinuiti (salariati ai bancii), ar fi falsificat un contract de credit incheiat in octombrie 1996, intre acestia si partea vatamata B.I.C., ca reprezentant al unei societati comerciale.

Cei patru ar fi inlocuit in acte garantiile imobiliare cu care garantau contractul de imprumut, "in sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, in categoria garantiilor". Creditul contractat de societate nu ar mai fi fost achitat, iar banca ar fi trecut la executarea garantiilor.

Procurorii Parchetului General au stabilit ca Gelu Diaconu nu se face vinovat de acuzatiile care i se aduceau si au inchis dosarul cu "scoatere de sub urmarire penala - SUP".

Dosarul penal al secretarului de stat in Ministerul Economiei, Gelu Stefan Diaconu, a fost inchis de procurorii Parchetului General inca de anul trecut, au declarat surse convergente din Ministerul Finantelor si din sistemul judiciar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Diaconu sefia ANAF, #dosare penale Diaconu ANAF, #Diaconu , #Politica interna