Cuprul de la Rosia Poieni are o valoare de 13-14 miliarde euro

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:24
4879 citiri
Cuprul de la Rosia Poieni are o valoare de 13-14 miliarde euro

Valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni este estimata, teoretic, la 13-14 miliarde de euro, iar cantitatea la un miliard de tone de minereu, a declarat, joi, directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Sorin Gaman, la conferinta Focus Energetic.

'Valoarea zacamantului de la Rosia Poieni este estimata, teoretic, la 13-14 miliarde de euro. Din aceasta valoare trebuie scazute cheltuielile de extractie si de procesare. Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat', a afirmat Sorin Gaman.

Oficialul MECMA a precizat ca zacamantul de cupru este estimat la un miliard de tone de minereu.

'In 2011, Cupru Min a extras doua milioane de tone de minereu, din care s-au obtinut 6.300 de tone de metal, adica 0,3%', a mentionat Gaman.

De asemenea, reprezentantul Ministerului Economiei a declarat ca societatea Cupru Min ar fi inregistrat pierderi daca investea in decopertarea necesara exploatarii.

'Cupru Min era pe pierdere daca facea investitiile in decopertare. In 2011 a inregistrat un profit de conjunctura', a adaugat acesta.

Totodata, oficialul MECMA a mentionat ca si in cazul societatii Cupru Min este vorba despre privatizarea companiei, nu si a resurselor pe care le poate exploata, in cazul acestora urmand sa se plateasca redevente catre stat.

Roman Copper Corp. Canada a castigat licitatia organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la pretul de 200,772 milioane euro, pretul de pornire fiind de 57,363 milioane euro.

La licitatia cu strigare au participat trei ofertanti, OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding BV Olanda si Roman Copper Corp. Canada. Cu Roman Copper Corp. Canada urmeaza sa se negocieze clauzele contractului de vanzare-cumparare de actiuni.Strategia de privatizare a societatii Cupru Min Abrud a fost aprobata prin Hotarare de Guvern, iar privatizarea a fost cuprinsa ca angajament in Scrisoarea de Intentie in cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, avand ca termen de realizare finalul lunii aprilie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cupru Rosia Poieni, #valoare zacamant cupru Rosia Poieni, #Cupru Min extragere cupru , #Politica interna