Daianu: Urmatorul pas, formarea noului guvern cat mai rapid cu putinta

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 15:40
1540 citiri
Daianu: Urmatorul pas, formarea noului guvern cat mai rapid cu putinta

Fostul ministru de finante Daniel Daianu a declarat pentru NewsIn ca un context international "nenorocit" impune formarea unui nou guvern cat mai rapid, care trebuie sa incheie un nou acord cu FMI, BM si CE, sa continue reformele si sa creasca absorbtia fondurilor europene.

"Avand in vedere ca 2013 va fi un an dificil si nu va debuta sub auspicii mai favorabile decat 2012, poate sub un singur aspect, si anume ca pasul de consolidare fiscala, de diminuare a deficitului bugetar, a fost major in 2012, astfel ca in 2013 nu ne vom mai confrunta cu o corectie necesara atat de mare. Pe de alta parte, este un context international nenorocit.

Recesiunea se pare ca probabil va continua in zona euro. Nici pe piete situatia nu este roza, dimpotriva, exista si marea problema bugetara in Statele Unite. Un asemenea context reclama cu atat mai mult formarea unui guvern rapid, iar in opinia mea, rezultatele sunt suficient de concludente pentru a nu conduce la intarzierea formarii noului guvern", a spus Daianu.

Ce trebuie sa faca noul guvern?

Potrivit lui Daianu, noul guvern trebuie sa continue aranjamentul cu institutiile financiare internationale.

"Acest guvern are cateva misiuni de baza. In opinia mea, de a duce la bun sfarsit acordul cu partenerii externi care este inca in desfasurare si care ne-a ajutat prin finantari. Consider ca este util pentru Romania sa se continue aranjamentul cu "troica" (FMI, Banca Mondiala, CE, nr.), intrucat o asemenea relatie este buna pentru ca ajuta la disciplinarea politicii economice, pentru ca nu ne putem permite derapaje.

Statul roman are de finantat un deficit si are de refinantat datorii care ajung la scadenta. Aceasta presupune prezenta pe pietele financiare, iar aceasta prezenta este bine sa fie insotita de un cost rezonabil al accesului la finantare si refinantare. De aceea, arajamentul cu "troica" este foarte util Romaniei: pe de parte te ajuta sa disciplinezi politica economica, e un sprijin pentru continuarea unor reforme structurale, iar pe de alta parte faciliteaza prezenta pe pietele financiare intr-o perioada dificila", a precizat Daianu.

Acesta a adaugat ca "o alta piesa de rezistenta pe agenda sunt reformele care trebuie continuate, unele adancite. Ma refer in special la companiile de stat: nu ne mai putem permite tolerarea unui management defectuos. Guvernul legitimat de alegeri trebuie sa aiba mult mai multa forta, sa fie ferm in adoptarea unor masuri".

Daianu: Este nevoie de introducerea unui nou regim al redeventelor

In ceea ce priveste reforma sectorului public, trebuie reduse, in opinia lui Daianu, costurile necesare proiectelor publice, de infrastructura.

"Trebuie sa facem in asa fel incat achizitiile publice sa fie derulate in conditii de transparenta, tinand cont de reguli, proceduri si sa se soldeze cu costuri rezonabile pentru bugetul public. Nu mai vorbesc de marele deziderat de a creste absorbtia fondurilor europene.In continuare trebuie facuti pasi in ceea ce priveste conbaterea evaziunii fiscale: s-a inceput in 2012, a existat un progres, trebuie mers in continuare.

Este nevoie de introducerea unui nou regim al redeventelor. Pe de o parte trebuie sa facem in asa fel incat sa atragem investitii straine pentru valorificarea unor resurse naturale, fara sa se faca rabat de la protectia mediului inconjurator. Pe de alta parte este de neacceptat sa avem un regim al redeventelor care sa nu fie european", a mentionat Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Daianu masuri economice nou guvern, #Daianu alegeri parlamentare 2012, #Daianu declaratii alegeri , #Politica interna