Erste despre ruperea USL: Inevitabilul s-a intamplat, dar mai devreme decat se estima

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 14:30
1634 citiri
Erste despre ruperea USL: Inevitabilul s-a intamplat, dar mai devreme decat se estima

Ruperea Uniunii Social Liberale (USL) era inevitabila, insa aceasta s-a produs un pic mai devreme decat era anticipat, afirma analistii bancii austriece Erste, care nu se asteapta la miscari majore pe pietele financiare, cu exceptia unei posibile volatilitati pe termen scurt.

"Inevitabilul s-a produs ieri (marti, n.r.). Desi existau unele semne care sugerau perspectiva ruperii USL in 2014, aceasta s-a produs mai devreme decat aratau anticiparile din piata", se arata intr-o nota a grupului austriac.

Pentru a-si asigura majoritatea PSD va trebui sa "stranga randurile"

Anuntul oficial a fost facut de liderul PNL, Crin Antonescu, care a afirmat ca liberalii se vor retrage din USL si isi vor rechema ministrii si secretarii de stat din cabinetul condus de premierul Victor Ponta.

Pentru a-si asigura majoritatea in Parlament, PSD va trebui sa "stranga randurile" cu Partidul Conservator si UNPR, dar si sa incerce sa obtina sprijin suplimentar din partea minoritatilor etnice altele decat cea maghiara si chiar al UDMR. Daca PSD are succes, noua majoritate va controla 55% din locurile din Parlament, noteaza Erste

"Ne asteptam ca un cabinet Ponta schimbat sa continue cel putin pana la alegerile prezidentiale care ar trebui sa aiba loc la inceputul lunii noiembrie. Desi nu este momentul potrivit pentru speculatii, balanta puterii s-ar putea schimba spre sfarsitul anului, daca noul presedinte al tarii va proveni din randul opozitiei", arata analistii.

Banca isi mentine estimarile privind un curs de 4,5 lei pe euro

Erste nu exclude un activism sporit al opozitiei odata cu apropierea alegerilor prezidentiale, ca urmare a trecerii liberalilor in opozitie. Sansele sunt insa reduse pentru succesul unui vot de neincredere in Parlament, noteaza banca.

"In actualul context, exista o probabilitate ridicata pentru o tranzitie fara probleme catre urmatorul guvern, motiv pentru care nu asteptam miscari majore pe pietele financiare, cu exceptia unei eventuale volatilitati de foarte scurta durata (mai ales in cazul in care cabinetul schimbatse formeaza cu dificultate este sau negocierile cu UDMR esueaza)", se mentioneaza in analiza.

Banca isi mentine estimarile privind un curs de 4,5 lei pe euro si un randament de 4,8% al obligatiunilor pe cinci ani ale statului la sfarsitul anului.

Premierul Ponta a stabilit ministrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile de ministru eliberate de PNL. Lista a fost stabilita de premierul Ponta si agreata de presedintele Traian Basescu.

#este usle, #analiza erste, #curs erste , #Politica interna