Indemnizatia pentru mame ar putea creste odata cu salariile bugetarilor

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 11:01
1813 citiri
Indemnizatia pentru mame ar putea creste odata cu salariile bugetarilor

Indemnizatiile pentru mame ar putea reveni la forma initiala, odata cu recuperarea salariala pentru bugetari, insa deciziile depind de evolutia economiei, a declarat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

"Revenirea la forma initiala a indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt convinsa ca va fi discutata odata cu revenirea salariilor, pentru ca este o masura care a fost luata impreuna cu reducerea salariilor. Sunt convinsa ca indicatorii economici pe luna aprilie vor prezenta daca acest lucru este posibil sau nu".

"Analiza pe luna aprilie a indicatorilor macroeconomici va stabili clar daca acest lucru este posibil sa nu, iar daca acest lucru va fi posibil, cu siguranta va avea loc si revenirea salariilor, si reintregirea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, in functie de ce economia reala poate sa sustina ", a spus Boghicevici.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a participat, miercuri, la reuniunea Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare, sedinta in care nu a fost propusa nicio masura concreta de stimulare a natalitatii, ci s-a convenit doar sa fie asteptate propuneri din partea ministerelor, sindicatelor, patronatelor si universitatilor.

Indemnizatia de maternitate, redusa cu 15%

In 2010, odata cu taierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicata la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodata ca acesta sa nu depaseasca valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, Guvernul a decis sa introduca o noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011, prin care ramane la latitudinea parintilor decizia de a opta intre doua variante, una activa si alta pasiva pentru cresterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, in cazul in care parintele opteaza pentru un concediu pe o perioada de 1 an pentru cresterea copilului, acesta primeste o indemnizatie lunara de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei) si un stimulent de revenire pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei.

Daca parintele alege perioada maxima de doi ani pentru cresterea copilului, se mentine cuantumul de 75% pentru indemnizatia lunara primita, insa indemnizatia nu poate depasi plafonul de 1.200 lei si nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la munca.

#indemnizatie maternitate, #indemnizatie crestere copil, #crestere indemnizatie maternitate , #Politica interna