Legea descentralizarii a fost, oficial, "reclamata" la Curtea Constitutionala

Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 14:09
1614 citiri
Legea descentralizarii a fost, oficial, "reclamata" la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a fost, oficial, sesizata in privinta legii descentralizarii, de 70 de deputati democrat-liberali. Ei sustin ca proiectul sustinut de vicepremierul Liviu Dragnea incalca principiile statului unitar, iar modalitatea de aprobare, prin asumarea raspunderii de catre Guvern, este, de asemenea, neconstitutionala.

"Sesizarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei arata ca, in opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 si 136", se spune in comunicat.

PDL opineaza ca: "proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului roman(...) legea permite transferul de proprietate intre unitatile administrativ- teritoriale fara hotarare de Guvern(...) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constiutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii" si ca procedura angajarii raspunderii este neconstitutionala.

PDL nu a reusit sa depuna motiune de cenzura

PDL va depune o motiune simpla pe descentralizare, in conditiile in care nu a reusit sa adune suficiente semnaturi pentru o motiune de cenzura intrucat "UDMR, care e in cosul de sustinere al actualei puteri, a refuzat sa o semneze", a declarat, vineri, deputatul Ioan Oltean.

Proiectul de lege privind descentralizarea, asupra caruia Guvernul Ponta si-a angajat, marti, raspunderea in fata Parlamentului, este considerat adoptat in conditiile in care Opozitia nu a depus nicio motiune de cenzura in termenul legal, de trei zile.

Potrivit prevederilor constitutionale, Executivul isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege, iar Guvernul poate fi demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege a fost votata conform legii.

Ce schimbari aduce descentralizarea lui Dragnea

Proiectul descentralizarii, coordonat de ministrul Administratiei si Regiunilor de Dezvoltare, Liviu Dragnea, restructureaza institutii din sanatate, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.

Deocamdata, in proiect nu vor fi incluse porturile si plajele, cele din urma trecand doar in administrare locala, nu si in proprietate, asa cum era prevazut initial. Nici cladirile cinematografelor nu vor fi transferate, pana la urma, autoritatilor locale, pentru ca majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de inchiriere.

In urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale si cu cheltuielile de personal aferente, la institutiile descentralizate care vor intra in subordinea autoritatilor locale.

Un alt aspect important al descentralizarii este transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#PDL Curtea Constitutionala, #descentralizare Curtea Constitutionala , #Politica interna