Ministrul Agriculturii: Fermierii, scutiti de plata pierderilor de apa

Miercuri, 08 August 2012, ora 19:00
1963 citiri
Ministrul Agriculturii: Fermierii, scutiti de plata pierderilor de apa

Femierii ar putea sa fie scutiti de plata pierderilor inregistrate in sistemul de apa, ceea ce inseamna o reducere cu 10-15% a costurilor pentru irigatii, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"A fost elaborat si va fi semnat un ordin de ministru prin care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va factura Organizatiilor de udatori costul de apa fara pierderile pe care le plateau si le suportau fermierii pana acum pe canalele de distributie.

Am ajuns la un acord cu Apele Romane si, astfel, fermierii nu vor suporta pierderile pe care le avem pe acest traseu al irigatiilor din cauza faptului ca acele canale nu sunt suficient de bine impermeabilizate sau lucrarile nu sunt asa cum ar fi trebuit. Estimam ca va exista, astfel, o reducere a costurilor de 10-15%", a precizat Constantin.

Ministrul a adaugat ca volumul de apa care s-a pierdut pana la data de 7 august, pe aceste canale, este estimat la aproximativ 29 milioane de metri cubi de apa.

"Putem vorbi de o reducere a costurilor cu 20% deoarece toate organizatiile de udatori au posibilitatea sa retehnologizeze motoarele si statiile de pompare pe care le au in administrare, iar motoarele de care vorbim sunt de 20 chiar si de 40 de ani in functiune si costurile pe care le au sunt extrem de mari", a spus ministrul.

Am luat in aceste zile masura ca bugetul initial de 25 de milioane de euro pe care il are masura 125 din PNDR pe ultima sesiune din luna septembrie sa fie suplimentat cu o suma care va fi stabilita ulterior. Credem ca avem nevoie de o suplimentare a bugetului cu 25 pana la 30 de milioane de euro", a adaugat ministrul.

Estimarile reprezentatilor Ligii Nationale a Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii arata ca vor fi depuse 60 de proiecte pe acesta masura, iar plafonul maxim al unui proiect nu va depasi suma de un milion de euro.

#seceta agricultura sisteme irigatii, #subventii fermieri agricultura, #irigatii fermieri Romania , #Politica interna