Monica Macovei: Coruptia a contribuit la criza economica

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 19:14
1123 citiri
Monica Macovei: Coruptia a contribuit la criza economica

Statele care spera sa adere la Uniunea Europeana trebuie obligate sa elimine coruptia inainte de a li se permite sa intre in clubul european, sustine eurodeputatul Monica Macovei, care semneaza un articol intitulat "Coruptia a contribuit la criza economica", aparut marti pe site-ul Public Service Europe.

"Coruptia costa statele membre ale Uniunii Europene circa 120 de miliarde de euro pe an. Aceasta suma, care echivaleaza cu intregul buget anual al UE, este factura pe care o platim in fiecare an pentru tolerarea coruptiei in interiorul frontierelor noastre. Un cost cu adevarat considerabil, intr-un moment in care asistenta financiara si pachetele de salvare domina agenda", scrie fostul ministru al justitiei.

Potrivit acesteia, efectul il reprezinta o pierdere ampla de incredere in randul statelor statelor membre si al cetatenilor, precum si un scepticism nestavilit in legatura cu eficienta politicienilor si a institutiilor.

Coruptia accentueaza neincrederea in performanta pietei

"Este timpul sa lansam contraatacul. Cetatenii europeni care muncesc, platesc taxe si respecta legea au dreptul sa stie ca banii lor nu sunt pierduti in detrimentul fraudei si coruptiei. Neincrederea extrem de raspandita nu poate fi schimbata decat printr-o actiune ferma de a opri coruptia si frauda atunci cand vine vorba de distribuirea banilor.

Monica Macovei accentueaza faptul ca increderea este esentiala pentru performanta pietei, iar ea poate fi asigurata numai prin cuplarea asistentei financiare de masuri ferme anticoruptie. "Eficienta pachetelor de asistenta financiara pentru statele membre nu depinde doar de implementarea de politici macroeconomice stricte", arata eurodeputatul PDL.

"Pana la recenta criza europeana, coruptia era perceputa ca o chestiune interna. Prin urmare, nu a fost abordata adecvat de decidentii de la nivelul UE. Unele legi supranationale au fost adoptate din 2003, insa rapoartele privind implementarea de pana acum indica o lipsa evidenta de angajament din partea clasei politice din multe state membre", a adaugat Macovei.

In acest context, Monica Macovei mentioneaza si apelul facut de ea la Comisia Europeana si Consiliul European pentru a adopta o politica anticoruptie completa prin stabilirea unui mecanism general de monitorizare anticoruptie pentru toate statele membre.

Coruptia distorsioneaza piata

"Prioritatile monitorizarii sunt sistemul judiciar, agentiile fiscale si administrative, achizitiile publice, finantarea partidelor politice si recuperarea bunurilor obtinute ilegal. Lupta impotriva coruptiei in sistemul judiciar este vitala pentru asigurarea si a statului de drept", mentioneaza fostul ministru.

"Experienta Romaniei, Bulgariei si a altor tari poscomuniste - precum si a tarilor candidate la UE - arata ca aceasta este prioritatea de top. Consiliile judiciare stabilite in aceste tari au fost pana acum un esec, actionand ca niste cai troieni, inchizand ochii la neregulile sistemului - inclusiv la coruptie, management prost, ineficienta si impredictibilitatea deciziilor judiciare. O solutie ar fi includerea unor persoane de rand in aceste consilii, cel putin acolo unde actioneaza ca organisme disciplinare", adauga Macovei.

Coruptia costa bani, distorsioneaza piata si competitia, creste preturile si submineaza increderea in institutii. Coruptia a contribuit major la actuala criza financiara si de incredere. Trebuie sa intarim lupta impotriva coruptiei in UE. Pentru noi, care suntem in prim-planul acestei lupte, servindu-ne cetatenii corecti si onesti, nu exista decat o singura optiune - sa invingem", isi incheie Monica Macovei articolul.

#Monica Macovei, #coruptie piata, #coruptie performanta piata , #Politica interna