Ponta a iesit la tabla la Bruxelles, dar nu a convins investitorii

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:26
1521 citiri
Ponta a iesit la tabla la Bruxelles, dar nu a convins investitorii

Premierul Victor Ponta a fost intr-o vizita la Bruxelles in care a dat explicatii liderilor europeni cu privire la situatia politica din Romania. A reusit premierul sa restabileasca increderea investitorilor in Romania?

Atat analistii financiari, cat si economistii contactati de Business24 sunt de parere ca vizita premierului la Bruxelles este una in scopuri politice si nu pentru a restabili increderea investitorilor in Romania. In plus, rezultatele incerte ale vizitei premierului nu intaresc nivelul de incredere in economia Romaniei.

Mircea Cosea: Nu avem o dovada ca oficialii europeni au fost convinsi de primul ministru

Mircea Cosea, analist financiar crede ca incertitudinea pe pietele financiare nu a fost "risipta" prin asigurarile privind corectitudinea deciziilor politice pe care premierul le-a facut liderilor de la Bruxelles, din cauza ca rezultatele vizitei nu sunt clare. Nu exista nicio dovada ca liderii europeni l-au crezut pe Ponta.

"Nu cred ca a reusit, prin vizita de la Bruxelles, sa restabileasca increderea investitorilor in pietele financiare, pentru ca, rezultatele vizitei nu sunt foarte clare, nu avem o dovada ca oficialii europeni au fost convinsi de ceea ce primul ministru a spus. Sunt anumite cuvinte, declaratii, care, dupa parerea mea, intr-o analiza concreta, pe care ar face-o actorii din piata, nu duc la o revenire la indicele de incredere pe care Romania l-a avut anterior. Cred ca suntem intr-o scadere de incredere", a declarat Mircea Cosea.

Potrivit acestuia, va mai dura mult pana cand Romania va putea sa recapete increderea investitorilor, pentru ca pe scena politica se asteapta o noua serie de evenimente care vor duce la "tulburarea" si mai mult a apelor.

Rezultatul referendumului, oricare ar fi, va genera complicatii

"Amandoua scenariile pe care le avem in vedere pentru referendum duc la o complicare a situatiei politice din Romania: daca la referendum, presedintele Basescu este demis, reasezarea ciclului politic, pregatirea pentru alegeri va duce la o imagine proasta a Romaniei si o lipsa de incredere a investitorilor.

Scenariul al doilea: daca presedintele ramane in functie atunci situatia se complica extraordinar de mult, pentru ca nimeni nu ar putea sa spuna ce se va intampla intr-o coabitare care nu functioneaza", a adaugat Cosea.

Valentin Ionescu: Situatia este instabila si va ramane la fel cat va fi in functie acest guvern

Vizita premierului are fundamente politice si nu vine din interesul de a restabili increderea investitorilor, a precizat analistul financiar Valentin Ionescu.

"Premierul nu s-a dus la Bruxelles sa restabileasca ordinea de drept, ci sa convinga partenerii europeni ca ceea ce a facut este bine, desi este contrar ordinii de drept. Situatia este in continuare instabila si va ramane asa cat va fi in functie acest guvern.

Situatia, in momentul de fata este destul de tensionata si nu are cum sa genereze incredere cuiva. Toata lumea sta in expectativa si este foarte posibil sa pierdem, nu pe termen scurt, ci pe termen mediu niste oportunitati de afaceri. Pe termen scurt efectele s-au vazut in curs, pe termen mediu efectele se vor vedea in datoria publica, si in investitii straine directe", a declarat analistul economic Valentin Ionescu.

Vlad Muscalu: Vizita la Bruxelles nu a avut efecte vizibile asupra cursului valutar

Fluctuatiile din ultimele zile ale cursul valutar nu a fost determinate doar intr-o mica masura de vizita lui Ponta la Bruxelles, este de parere Vlad Muscalu, economist sef ING Bank.

"As spune ca nu au fost efecte deosebite pe piata financiara din urma acestor evenimente. In general, in ultima perioada exista o aversiune la risc vizibila in atatea piete financiare, iar leul pare sa urmeze, oarecum, aceasta tendinta de depreciere pe care o au multe active cu risc ridicat.

Nu vedem salturi deosebite care sa sugereze faptul ca dinamica leului a fost influentata de evenimente interne. Nu cred ca evenimentele din ultimele doua zile au fost determinante pentru cursul valutar. Vizita la Bruxelles a premierului nu a avut efecte vizibile in mod clar asupra cursului valutar.", a declarat Vlad Muscalu pentru Business24.

"Socurile" politice fac foarte mult rau economiei. Reprezentanti ai mediului de afaceri spun ca, atat timp cat Romania are o piata la fel de concurenta ca cea a tarilor din jurul sau, investitorii vor fi tenati sa isi plaseze banii acolo unde este stabilitate politica, a precizat Cristian Nacu, partener in cadrul companiei de investitii poloneze Enterprise Investors

#vizita Ponta Bruxelles, #mediu afaceri Ponta Bruxelles, #explicatii Ponta Bruxelles, #economie Ponta Bruxelles , #Politica interna