Predoiu: Parlamentul sa isi asume Strategia Nationala Anticoruptie!

Marti, 20 Martie 2012, ora 13:30
1474 citiri
Predoiu: Parlamentul sa isi asume Strategia Nationala Anticoruptie!

Guvernul a aprobat Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015. Potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, principalele caracteristici ale noii strategii sunt caracterul integrat, multidisciplinar si generalitatea.

"Nu mai lucreaza fiecare in coltul lui, ci in mod integrat. Ca sa particularizam, unul dintre obiective este protectia mecanismelor prin care sunt semnalate cazuri de coruptie, inainte ca acestea sa se intample: scopul principal este preventia, ce presupune educatia angajatilor din sectorul public, constientizarea caracterului nociv si daca aceste masuri dau gres, ramane activitatea de combatere a coruptiei. Este o mutatie calitativa, trecem de la simpla depistare si pedepsire, la prevenirea si educatia angajatilor", a declarat Catalin Predoiu.

Ministrul Justitiei atrage atentia asupra faptului ca Parlamentul ar trebui sa isi asume politic aceasta strategie, pentru succesul demersului:

"La nivelul coalitiei, Guvernul va ridica prin intermediul primului ministru problema adoptarii unei declaratii politice pentru ca Parlamentul sa isi asume aceasta strategie. Parlamentul a fost reprezentat in cadrul sedintelor tehnice si si-a asumat la nivel tehnic aceste obiective. Acum, o declaratie va trebui sa formalizeze aceasta asumare a obiectivelor la nivel politic".

Dintre schimbarile pe care le va aduce noua strategie, ministrul Predoiu aminteste simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii, ceea ce ar trebui sa presupuna si accelerarea acestora.

De asemenea, strategia mai presupune modificari legislative in ceea ce priveste statutul functionarului public si conflictul de interese, dar si adoptarea unor coduri etice si deontologice.

"Un gen de masuri reprezinta adoptarea unor coduri de etica, deontologice. Acest tip de instrumente erau disponibile doar pentru profesiile reglementate. Fiecare institutie publica trebuie sa includa in reglementarile interne proprii de functionare si mecanisme de consultari, coduri etice si deontologice, dezbateri interne, un intreg proces de constientizare a problematicii coruptiei".

Mediul de afaceri, beneficiarul masurilor anticoruptie

Catalin Predoiu a punctat importanta combaterii coruptiei pentru mediul de afaceri, in cadrul deschiderii conferintei regionale privind reforma in Justitie, de marti.

"Fenomenul coruptiei afecteaza in mod direct nivelul de trai al cetatenilor, pentru ca afecteaza mediul de afaceri care vrea sa functioneze dupa principiul concurentei loiale si calitatii. Coruptia distorsioneaza concurenta in afaceri si cel care sufera in final, este consumatorul.

Nu mai vorbesc de interesele particulare ale Romaniei, cum ar fi cel de atragere a fondurilor europene, care implica un grad de integritate in institutiile publice care sa asigure pe de o parte celeritatea acestor proceduri si pe de alta parte, faptul ca banii vor merge acolo unde trebuie din perspectiva reglementarilor europene".

In cadrul aceluiasi eveniment, Cristian Diaconescu, fostul ministru al Justitiei, actual ministru de Externe, a precizat ca lupta anticoruptie reprezinta si o responsabilitate a mediului de afaceri, care trebuie sa isi asume raspunderea, prin transparenta.

"Toate tarile care trec prin tranzitii in diferite forme sunt constiente ca fenomenul coruptiei impiedica cresterea economica. Intr-o economie globala, consecintele unei proaste guvernari si ale coruptiei nu sunt numai locale".

Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015, adoptata marti de Executiv, se afla in dezbatere publica din septembrie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Strategia Nationala Anticoruptie 2012 2015, #guvern Strategia Nationala Anticoruptie, #Predoiu Strategia Nationala Anticoruptie , #Politica interna