Romania are in primele doua luni un deficit de 2,7 miliarde lei

Luni, 26 Martie 2012, ora 16:17
1039 citiri
Romania are in primele doua luni un deficit de 2,7 miliarde lei

Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele doua luni un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44 % din PIB, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 29,3 miliarde lei, cu 6,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Pe partea de venituri fiscale s-a raportat o crestere in termeni nominali de 12,7% fata de anul precedent. Astfel, s-au inregistrat cresteri semnificative in cazul taxei pe valoarea adaugata (9,4%), accizelor (9,9%), impozitului pe venit (25,8%).

"O crestere semnificativa se poate remarca la alte impozite si taxe pe bunuri si servicii datorita colectarii in luna februarie a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniu sanatatii conform art.1 din OUG nr. 77/2011 in suma de 208,8 milioane lei. Contributiile de asigurari au fost in suma de 8,6 miliarde lei, in crestere cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent", potrivit MFP.

Pe partea veniturilor din impozite si taxe pe proprietate au fost cresteri de 5,1%, iar la veniturilor nefiscale de 29,6%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 31,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In ceea ce priveste cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost de 32 miliarde lei, in crestere cu 7,3% fata de anul precedent, dar la acelasi nivel ca procent in PIB, de 5,2%.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 38% mai mari fata de anul 2011 si dobanzi, cu 24,8%.

"Au crescut, de asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii cu 10,2%, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente, precum si cheltuielile de personal cu 3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent", conform datelor MFP.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,5 miliarde lei, mai mari de 1,6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#bugetul general al Romaniei, #deficit bugetar romania , #Politica interna