Romania, "certata" din nou: Europa nu are incredere in statisticile romanesti

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 09:18
1438 citiri
Romania, "certata" din nou: Europa nu are incredere in statisticile romanesti

Organismul care se asigura ca statisticile europene sunt demne de incredere (ESGAB) a declarat joi ca are "indoieli" in privinta vointei Romaniei, Poloniei si Danemarcei de a implementa codul de bune practici pe care il recomanda.

European Statistical Governance Advisory Board (Consiliul European Consultativ pentru Guvernanta Statistica, ESGAB) afirma, intr-un raport dat publicitatii joi, ca trei tari - Danemarca, Polonia si Romania - "nu au niciun fel de planuri concrete pentru modernizarea legii lor statistice, iar actuala lor legislatie nu poate fi considerata ca fiind in deplina concordanta cu Codul".

Romania si Eurostat au mai avut si in trecut neintelegeri privind calcularea deficitului bugetar. Romania calculeaza "traditional" deficitul "pe cash", din bugetul consolidat, insa si-a aratat disponibilitatea de a primi experti Eurostat pentru "a pune la punct sistemele de raportare", precum si pentru trecerea completa la sistemul european ESA, arata presedintele Traian Basescu in luna mai.

La sfarsitul lunii aprilie, presedintele Traian Basescu afirmase ca Eurostat trebuie sa vina "imediat" in Romania pentru a lamuri situatia privind datele transmise de Guvern, avansand supozitia ca ar putea fi vorba de o simpla neintelegere provocata de standardele folosite la calcularea deficitului.

Lipsa de incredere in statistici economice cheie, in special in privinta nivelului de indatorare guvernamentala, a fost unul dintre factorii ce au contribuit la instalarea crizei fiscale din zona euro, dupa ce Grecia - in special - a trebuit sa-si ridice in mod repetat estimarile sale pentru deficitele bugetare raportate.

In raportul sau anual, ESGAB spune insa ca progresele in implementarea masurilor necesare au fost mai lente decat se astepta, 40% dintre actiunile pe care le-a recomandat nefiind inca puse in practica.

Si Germania, Grecia, Letonia si Elvetia sunt mentionate ca avand "dificultati in modernizarea legii statistice sau in implementarea ei".

In timp ce recenta revizuire a codului reprezinta un pas in directia corecta, punerea sa in aplicare in Sistemul Statistic European nu se ridica la inaltimea asteptarilor, spune ESGAB.

"Mai multe aspecte cu un impact puternic asupra independentei profesionale a institutelor nationale de statistica depind de factorii de decizie politici", arata ESGAB intr-un comunicat transmis joi.

"Acestea includ norme privind numirea si destituirea sefului oficiului de statistica sau privind alocarea resurselor, care depind de o varietate de circumstante administrative si politice din diferitele tari", spune organismul european.

Cel de-al treilea raport anual al ESGAB catre Parlamentul European si Consiliu se axeaza pe trei principii fundamentale ale codului: independenta profesionala, adecvarea resurselor si angajamentul fata de calitate.

Raportul formuleaza zece recomandari si un punct de vedere privind punerea in aplicare a actiunilor de imbunatatire in fiecare tara in parte.

#raport eurostat, #statistici europene, #statistici romania deficit bugetar , #Politica interna