Ungureanu catre FMI: Respectam angajamentele fostului Guvern!

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 12:15
1450 citiri
Ungureanu catre FMI: Respectam angajamentele fostului Guvern!

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a transmis, miercuri, oficialilor Fondului Monetar International si Comisiei Europene ca noul Guvern va respecta angajamentele asumate de fostul Cabinet in relatia cu cele doua institutii finantatoare.

Intr-o intalnire organizata la Palatul Victoria, premierul i-a prezentat membrilor FMI si CE pe ministrii prezenti la discutie, si anume pe titularii portofoliilor de la Finante, Economie, Transporturi si Justitie.

Ungureanu i-a invitat pe seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si directorul pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely, sa vina, miercuri, la Bucuresti, pentru o "intalnire de lucru" pe teme economice actuale, care nu va viza insa scrisoarea de intentie.

El a declarat, marti, ca Guvernul va transmite oficialilor FMI si CE un semnal de continuitate privind respectarea angajamentelor convenite de fostul Cabinet si va permite noilor ministri sa se "acomodeze" cu membrii misiunii.

Intalnirea vine la scurt timp dupa ultima vizita, care s-a incheiat in ajunul demisiei fostului premier Emil Boc, iar tema intalnirii nu a fost comunicata de Guvern.

"Cred ca gestul este politic si are ca scop marcarea schimbarii Guvernului si realizarea unei intalniri oficiale cu noua echipa", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

"Este posibil sa se lanseze anumite baloane de incercare de rediscutare a acordului, insa nu cred ca se va negocia ceva concret. Se vor testa doar limitele de flexibilitate ale ambelor parti".

Printre subiectele de discutie cu FMI este posibil sa se numere restructurarea sectorului de stat, proces in care exista anumite intarzieri, dar si marirea salariilor bugetarilor.

Acest subiect a fost lansat recent de Emil Boc, insa entuziasmul creat de perspectiva unor salarii mai bune a fost stins la scurt timp, spunandu-se ca trebuie sa asteptam rezultatele pe primele trimestre ale anului pentru a lua o decizie in acest sens.

"Daca guvernul i-ar arata FMI ca exista resurse, nu cred ca Fondul ar avea ceva impotriva cresterii salariilor", a mai spus Dochia.

In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior. Banca Mondiala a acordat imprumutul in luna decembrie a anului trecut.

#Ungureanu acord FMI, #FMI vizita Romania, #FMI intalnire Mihai Razvan Ungureanu , #Politica interna