Valcov: Am taiat cheltuielile pentru co-finantare din cauza executiei slabe la finele lui august

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 09:45
1561 citiri
Valcov: Am taiat cheltuielile pentru co-finantare din cauza executiei slabe la finele lui august

Guvernul a taiat cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinantate proiecte care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile postaderare, in conditiile unei executii slabe pana la finele lui august, de 29%, insa chiar si asa raman disponibile 12,5 miliarde lei pentru co-finantari.

"Singura explicatie (pentru taierea cheltuielilor - n.r.) este executia la luna august, 29,1%, dar si cu aceasta taiere raman 12,5 miliarde lei cheltuieli pentru co-finantare, care inseamna 6% mai mult fata de executia pe 2013, 18,9% mai mult fata de executia din 2012, 75,5% mai mult decat in 2011, 236% mai mult decat in 2010 si 495% mai mult decat in 2009", a declarat ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, dupa aprobarea rectificarii bugetare.

Guvernul a taiat, prin a doua rectificare bugetara din acest an, 3,9 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat pentru proiectele beneficiare de fonduri UE, din care peste un miliarde lei de la autostrazi.

Din cele 3,9 miliarde lei luate de la proiectele cu fonduri UE, peste un miliard de lei a fost taiat de la Secretariatul General al Guvernului (SGG), care gestioneaza, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, marile proiecte de infrastructura, in principal constructia de autostrazi.

Din sumele prezentate rezulta ca Executivul reduce cu 3,6 miliarde lei banii alocati cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri UE nerambursabile, intrucat din cele 3,9 miliarde lei circa 305 milioane lei reprezinta nerealizari din sume primite de la UE.

Valcov: in primele opt luni s-au cheltuit 14,1 miliarde lei pentru co-finantari

Valcov a aratat ca in primele opt luni s-au cheltuit 14,1 miliarde lei pentru co-finantari, cu 3 miliarde lei mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, din care 2,2 miliarde reprezinta arieratele care s-au platit in sanatate si administratia publica locala anul trecut.

"Ne-am fi bucurat sa existe o mai mare absorbtie a fondurilor europene, insa ca urmare a acestei executii a trebuit sa facem aceste modificari intre ministere", a spus Valcov.

Ministrul a precizat ca Guvernul a prevazut la rectificare 0,8 miliarde lei pentru Ministerul Transporturilor si SGG, pentru autostrazi, bani pe care pot sa-i foloseasca "din top-up si din banii pentru privatizare".

"Atat la Ministerul Transporturilor, cat si la SGG, au ramas dupa rectificare 5,1 miliarde lei pentru co-finantare, la care se adauga cei 0,8 miliarde lei. Suma de 5,1 miliarde lei este cu 2% mai mare decat fondurile alocate in 2013, cu 52% decat cele din 2012, de 3,15 ori mai mari decat alocarile din 2011 si de aproape 10,75 ori peste nivelul din 2010", a adaugat Valcov.

Intrebat daca exista vreun pericol pentru economia romaneasca anul viitor in urma reducerii investitiilor si stagnarii fondurilor europene, Valcov a raspuns negativ.

"Nu numai ca nu exista vreun pericol, dar pe capitolul Transporturi avem o crestere cu 270 milioane lei a alocarilor pentru co-finantarile din fonduri europene", a conchis ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania buget, #cheltuieli bugetare, #finantare externa , #Politica interna