Wall Street Journal: Situatia din Romania, o problema nerezolvata a UE

Vineri, 10 August 2012, ora 13:30
1916 citiri
Wall Street Journal: Situatia din Romania, o problema nerezolvata a UE

Pe langa criza economica, Uniunea Europeana mai are o problema nerezolvata, in ciuda tuturor declaratiilor facute pe aceasta tema si a indicatiilor date: situatia politica din Romania.

In ciuda faptului ca, in ultimii ani, economia de aici a fost atractiva pentru investitori, pe masura ce guvernele au lucrat pentru cresterea competitivitatii tarii, coruptia si criza politica ameninta acum sa trimita din nou tara intr-o zona periculoasa din punct de vedere economic, scrie Wall Street Journal.

Noul guvern al premierului Victor Ponta, nemultumit de incarcerarea din cauza acuzatiilor de coruptie a unor sustinatori ai politicilor de stanga, doreste sa faca tot ce e nevoie sa il indeparteze de la putere pe presedintele Traian Basescu, noteaza celebra publicatie, amintind ca guvernul USL il acuza pe Basescu de interferenta cu sistemul de justitie.

Masurile luate de sustinatorii lui Ponta in vederea demiterii presedintelui Basescu au ingrijorat Uniunea Europeana, iar nume importante in forurile UE au simtit nevoia sa lanseze un avertisment la adresa guvernului privind abuzarea echilibrului constitutional.

Guvernul Ponta a continuat insa cu planul de demitere si a organizat un referendum la finalul lunii iulie. Cu toate acestea, noteaza publicatia, ei nu au reusit sa intruneasca cerintele legale vizavi de referendum, si anume o prezenta la vot de 50%+1. Doar 46% dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, in mare parte din cauza boicotului partidelor sustinatoare ale lui Basescu, dar si din cauza dezinteresului politic din tara.

Curtea Constitutionala se va exprima luna viitoare vizavi de valabilitatea referendumului. Intre timp, guvernul isi continua eforturile de a-l tine pe Basescu departe de Cotroceni, acestea dominand viata politica romana din ultimele doua saptamani. Din cauza reactiei cetatenilor, guvernul de la Bucuresti a anuntat abandonarea ideii realizarii unui recensamant rapid care sa arate ca, de fapt, numarul votantilor din Romania este, de fapt, cu doua milioane mai mic decat se credea inainte. Ministrul de Interne al guvernului Ponta a demisionat in aceasta saptamana, sustinand ca au fost exercizate presiuni politice asupra sa.

Astfel, noteaza Wall Street Journal, e usor sa privesti intreaga situatie ca o disputa privata dusa la extrem. Multi romani se plang ca tara duce lipsa de o anumita gena sociala care ar permite ca lucrurile sa mearga normal, ca intr-o societate democratica. Atitudinea este usor de inteles, mai ales daca luam in considerare trecutul istoric al tarii.

Grupurile de interese, principala problema

Principala problema nu are caracter national, ci interesele unor lideri politici. Aceste grupuri puternice nu tin cont de opinia publica sau de interesul national, iar parerea lor este exprimata direct prin controlul unor trusturi media. Un exemplu, spun cei de la Wall Street Journal, este magnatul Dan Voiculescu, fost colaborator al securitatii din vremea lui Ceausescu, care a ocupat din 2004 si pana anul acesta un post de senator.

Conform unui raport din 2009, Organizatia pentru Siguranta si Cooperare in Europa a subliniat politica anti-Basescu dusa de ziarul Jurnalul National si postul de televiziune Antena 1, amandoua controlate de Voiculescu.

Dintr-un alt punct de vedere, problema Romaniei este ca fostul regim comunist inca nu a disparut complet. In ciuda declaratiilor facute, statul comunist folosea frica si teroarea pentru a ajuta la pastrarea controlului de catre un anumit grup privilegiat. Acest grup nu a disparut odata cu Nicolae Ceausescu in 1989, structura de conducere din acea perioada cautand sa isi pastreze influenta.

Aceste grupuri bine conectate inca se bucura de control asupra vietii economice in multe zone din tara. Coruptia din mediul de afaceri si de la nivelul guvernelor a alungat competitorii, si afecteaza inclusiv justitia si politia, acesti oameni din umbra devenind specialisti in tergiversarea proceselor, mai ales in cazurile anticoruptie.

Un bun exemplu este, conform Wall Street Journal, cel al primarului din Constanta, Radu Mazare. Alaturi de mai multi oficiali ai zonei, Mazare a fost anchetat in urma cu mai multi ani pentru facilitarea vanzarii de teren public catre prieteni, familie si asociati. Cazul nu a ajuns, insa, nicaieri, iar primarul de Constanta a primit chiar compensatii pentru costurile juridice.

Intre timp, remarca Wall Street Journal, presa din Romania, care a fost pentru o lunga perioada de timp una dintre cele mai independente in gandire, s-a intors la vechile obiceiuri, jurnalistii fiind concediati in masa atunci cand scriu ceva deranjant.

Pana in aceasta vara, justitia din Romania nu a putut fi atinsa de aceste influente corupte, in mare parte datorita presiunii din partea UE, dar si a deciziei luate de Traian Basescu, in 2005, vizavi de independenta justitiei, chiar daca dintre cei anchetati la vremea respectiva erau chiar aliati ai sai.

Intreaga situatie se va schimba daca Basescu este demis. Tabara lui Ponta spera ca Bruxellul sa fie atat de ocupat cu criza din zona euro, incat problema din Romania sa nu le atraga atentia.

Bruxellul este, insa, implicat in politicile de la Bucuresti, mai ales datorita ajutorului economic pe care il ofera Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presa straina criza politica, #presa straina despre Romania, #probleme politice Romania, #criza politica Romania , #Politica interna