Bugetul a trecut de Guvern. Vezi cum va arata economia in 2012

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 17:22
1743 citiri
Bugetul a trecut de Guvern. Vezi cum va arata economia in 2012

Premierul Emil Boc a declarat ca bugetul pentru anul viitor porneste de la un deficit de 1,9% si o crestere de 2,1% si a mentionat ca Romania trebuie sa ramana extrem de vigilenta si prudenta.

"Daca ar fi sa descriu in patru cuvinte bugetul de stat pe 2012, acestea ar fi: prudenta, responsabilitate, investitii si locuri de munca.

Spun aceste lucruri pentru ca traim intr-un context intern si in plan intern, un context care ne obliga la maxima seriozitate si prudenta".

Premierul a mai adaugat ca bugetul pentru 2012 porneste de la un deficit bugetar de 1,9%, coroborat cu o crestere ecomomica prognozata de 2,1%. Ne mentinem obiectul aderarii euro la in 2015, iar datoria publica va fi mentinuta sub control.

Premierul a enumerat cele patru avantaje ale Romaniei:

"Deficitul bugetar este sub 3%, limita maxima admisa de Tratatul de la Maastricht,

inflatia revine in limite controlabile, in concordanta cu aspiratiile noastre de aderare la zona euro.

Nu in ultimul rand, Romania are, conform Eurostat, cel mai mare procent din PIB alocat investitiilor si a facut acest lucru intr-o maniera corecta. Am reusit sa iesim din recesiune si putem vorbi de crestere economica si nu de cadere economica", a precizat Emil Boc.

Paza buna trece primejdia rea

Acesta sustine ca Romania isi propune sa porneasca de la un buget care "sa ne fereasca de mai rau" si ca nu isi propune un buget populist, atragand atentia ca, in Europa, "guvernele socialiste cad, pe rand".

"Traim intr-un context international si in plan intern, un context care ne obliga la maxima seriozitate si prudenta.

UE se intoarce spre austeritate si ma refer la faptul ca toate prognozele de crestere economica au fost revizuite negativ".

Premierul a mai spus ca, in Europa, prognoza de crestere economica a fost revizuita de la 2%, spre 0,5-0,6%, in conditiile in care in primavara prognozele erau mult mai optimiste, dar ca acestea prognoze au fost revizuite in scadere, pentru toata UE.

"Pentru Germania, la 0,8%, pentru Franta la 0,6%. Incertitudinile persista in economia europeana. Ele sunt legate de: criza datoriilor suverane ale statelor si imposibilitate asigurarii finantarii acestor datorii; instabilitatea de pe pietele financiare; diminuarea ritmului de crestere economica.

Se iau masuri de austeritate in Grecia, Italia, Spania, Portugalia sau, recent, Ungaria, care a majorat TVA la 27%, sunt exemple ca Europa este departe de a fi stabila din punct de vedere macroeconomic", a mai spus Boc.

Acesta a mai tinut sa precizeze ca guvernele socialiste cad unul dupa altul, pentru ca "nu mai prezinta incredere. Liderii politici care cred ca mai pot castiga cu propuneri populiste nu vor mai reusi din punct de vedere politic".

Fara masuri populiste in 2012

In acest contex, premierul a spus ca nu va propune un buget populist.

"Ar fi pacat, de dragul unui vot in plus, sa stricam stabilitatea economica. Am decis sa mergem pe acest buget prudent si responsabil. Impreuna cu presedintele Romaniei, am stabilit ca trebuie sa ramanem pe pozitii nepopuliste, neelectorale, ci doar ferme pentru economie".

Premierul este de parere ca statul roman are doua alternative: fie merge pe mana populismului, fie pe cea bazata pe responsabilitate si prudenta.

"Romania are alternativa de a merge pe mana populismului, gen 2008, si sa promita lucruri care nu au acoperire in economie, sa mearga pe mana opozitiei astfel incat bugetul sa fie marit cu 4%. Solutia ar fi: imposibilitatea finantarii si calea deschisa spre colaps.

A doua alternativa: responsabilitate si prudenta. Romanii au facut sacrificii uriase sa evite intrarea Romaniei in incapacitate de plata. Romanii au facut acest sacrificiu, nu politicienii", a subliniat Boc.

Acesta a vrut sa mentioneze ca anul viitor bugetul pentru investitii, atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene, va fi majorat de la 36,1 miliarde de lei, in 2011, la 38,1 miliarde de lei, anul viitor.

"Singura solutie o reprezinta alocarea mai multor bani pentru investitii si reducerea cheltuielilor. Prognoza pe investitii este conceptul central al bugetului", a subliniat premierul.

Seful Guvernului a adaugat ca Romania are un mare avantaj, si anume una din cele mai mici datorii raportate la PIB din UE, doar alte 4 tari avand datorie mai mica decat Romania.

"Romania are, pe 2010, cel mai mare procent din PIB alocat investitiilor. Am facut acest lucru in maniera corecta, am reusit sa iesim din recesiune si putem vorbi de crestere economica", a declarat prim-ministrul.

In privinta ajutoarelor de stat, Boc a spus ca 900 de milioane de lei vor fi acordate de la Ministerul Finantelor Publice, sub forma schemelor de ajutor de stat pentru investitii care genereaza locuri de munca, fie sub forma ajutoarelor de minimis.

Aceste resurse vor fi directionate spre creare de locuri de munca si atragere de investitii. Se adauga 71 de milioane de lei de la Ministerul Economiei, care vor acoperi Cadrul Kogalniceanu, programul Start-up sau Tineri in afaceri.

In plus, vor exista garantii de 10 miliarde de lei pentru sustinerea investitiilor si a crearii de locuri de munca, aici incadrandu-se si garantiile pentru programul Prima Casa.

#buget 2012, #guvern buget 2012, #Emil Boc declaratii buget 2012 , #Premier