De ce nu poate absorbi Romania 50% din fondurile UE

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 08:49
1395 citiri
De ce nu poate absorbi Romania 50% din fondurile UE

Premierul Ponta nu crede in tinta avansata recent de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, privind o absorbtie a fondurilor UE de 50% pana la sfarsitul acestui an, aratand ca ministrul "pacatuieste prin optimism", dar ca rezultatul va fi totusi multumitor.

Intrebat la postul Digi 24 daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, premierul a raspuns negativ, adaugand ca Teorodovici este foarte optimist spre deosebire de fostul ministru de resort Leonard Orban.

"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r.), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta. ", a spus Ponta.

El a apreciat ca la finele anului poate fi consemnat "un rezultat multumitor" in ceea ce priveste atragerea fondurilor UE, dar a evitat sa indice un plafon.

In urma cu o luna, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca in acest an Romania are obligatia sa emita facturi de 6,5 miliarde de euro pentru investitii din fonduri europene, ceea ce inseamna o crestere a gradului de absorbtie de la 12% anul trecut la 50%.

Pana la 15 martie au fost aprobate 9.407 proiecte pe toate cele sapte programe cu finantare din fonduri europene, beneficiarii primind in total 22,78 miliarde lei de la bugetul de stat si Comisia Europeana, cu o rata de absorbtie de 12,82%.

#absorbtie fonduri europene Romania, #Victor Ponta fonduri UE , #Premier