Emil Boc, la petit de investitori. Este Romania atractiva?

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 23:00
1579 citiri
Emil Boc, la petit de investitori. Este Romania atractiva?
Sursa foto: observatorbn.ro

Premierul Emil Boc sustine ca investitiile reprezinta singura solutie pentru a contracara criza. In opinia sa, acestea sunt cel mai "sanatos si mai important raspuns" la criza. Tocmai din aceasta cauza, prim-ministrul a cautat investitori dispusi sa ajute Romania si sa contribuie la imbunatatirea sanatatii economice a statului roman.

"Chiar daca Romania se indreapta catre un an electoral, in anul 2012, Guvernul Romaniei se angajeaza sa ramana in masurile responsabile, pentru a nu repeta greselile trecutului", a spus Boc.

La inceputul lunii octombrie, premierul a declarat ca "investiile aduc bani in economie, aduc locuri de munca si aduc mai multe resurse la bugetele locale si central".

"Romania, chiar si in acesti doi ani de criza, a alocat mai multe resurse financiare ca niciodata pentru investitii, pentru ca acesta este singurul raspuns rational la criza. Nu populismul, ci doar masurile care aduc locuri de munca in economie.

Bugetul pe anul 2012 va avea trei mari prioritati: investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca. Este singura cale prin care sa se consolideze cresterea economica pe care o avem anul acesta, in jur de 1,5%", spunea, la inceputul lunii octombrie, Emil Boc.

Acesta a mai adaugat ca Romania va avea crestere economica si in anul 2012, iar in acest sens guvernul va aborda bugetul intr-o maniera extrem de responsabila si rationala.

Mai putini bani pentru investitii anul viitor

Desi in octombrie premierul era sigur de importanta investitilor, saptamana trecuta proiectul de buget pentru anul viitor arata o diminuare a banilor pentru investitii.

Resursele bugetare interne alocate pentru investitii vor scadea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei fata de sumele programate in 2011. Guvernul isi propune sa compenseze diminuarea printr-o absorbtie a fondurilor europene in crestere cu aproape 50%.

Proiectul de buget indica pentru anul viitor cheltuieli cu investitiile in suma de 37,8 miliarde lei, reprezentand 6,5% din PIB si mai mari cu 2,4 miliarde lei decat valoarea prevazuta pentru acest an, de 35,4 miliarde lei.

Totusi, pentru ca investitiile reprezinta motorul cresterii economice, premierul a incercat, de-a lungul timpului, sa aduca investitori straini in tara. A inceput cu China unde a prezentat toate atuu-rile Romaniei si a continuat sa spere ca peste noapte tara noastra va fi vazuta ca o oaza de prosperitate pentru banii strainilor.

Pe 6 octombrie, premierul Emil Boc l-a primit pe premierul landului german Baden-Wurttemberg, Winfried Kretschmann.

"Guvernul Romaniei este direct interesat de atragerea si continuarea investitiilor germane in Romania si speram ca, odata cu revenirea economiei germane, sa putem asista si la intensificarea investitiilor germane in Romania", i-a spus Boc lui Kretschmann, conform Agerpres.

In acelasi context, premierul roman a subliniat importanta cooperarii romano-germane in cadrul Strategiei Dunarii.

La sfarsitul lunii octombrie, pe 26 octombrie, premierul roman a avut o intrevedere cu prim-vicepremierul ceh Karel Schwarzenberg, la Palatul Victoria.

Cei doi oficiali au discutat despre situatia companiei energetice cehe CEZ Romania, iar Emil Boc si-a exprimat interesul pentru atragerea investitorilor mai ales in domeniul energiei regenerabile.

"Premierul Emil Boc a aratat interesul Guvernului Romaniei pentru a atrage investitori, cu prioritate in domeniul energiei regenerabile, infrastructurii si industriei, si a evocat masurile adoptate in acest sens la nivel central, inclusiv noua lege a parteneriatului public-privat.

Cei doi oficiali au discutat despre avantajul reprezentat de portul Constanta pentru schimburile comerciale, precum si despre situatia companiei cehe CEZ in Romania", se arata intr-un comunicat al Executivului de la Bucuresti.

Romania trebuie sa recastige increderea investitorilor

"Romania trebuie sa recastige increderea investitorilor in sectorul energetic, din cauza neclaritatilor privind sistemul de preturi reglementate la gaze si electricitate si a proiectelor anuntate si ulterior abandonate de autoritati, afirma directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak.

In opinia acestuia, este dificil pentru Romania sa atraga investitii, pentru ca"trebuie sa ofere incredere".

"Romania a pierdut mult din incredere in ultimii ani, cand s-au anuntat investitii care nu s-au mai realizat. Doar Petrom a facut termocentrala de la Brazi. Trebuie facuti multi pasi pentru recastigarea increderii.

Cresterea pretului energiei si legea de sustinere a investitiilor in energii regenerabile contribuie la recastigarea increderii", a afirmat Hajdinjak, in cadrul unei conferinte Mediafax.

Tot cu un scop asemanator, premierul Emil Boc s-a intalnit, joi, cu omologul sau israielian, Benjamin Netanyahu. Si iarasi Romania a fost prezentata ca o fata cu zestre tocmai buna de maritat. Ramane de vazut daca eforturile Guvernului Boc vor da rezultate.

#emil boc investitii, #emil boc investiti romania, #investitori straini Romania , #Premier