Ponta: Guvernul aproba miercuri mici ajustari la Codul de Procedura Penala

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 17:45
1806 citiri
Ponta: Guvernul aproba miercuri mici ajustari la Codul de Procedura Penala

Guvernul va aproba mici ajustari la Codul de procedura penala care vor clarifica si problema interceptarilor, pe baza unei centralizari care va fi prezentata vineri pe site-ul Ministerului Justitiei, a anuntat premierul Ponta, adaugand ca este "o prostie" sa spui ca noul Cod protejeaza infractorii.

El a precizat insa ca aceasta clarificare ar permite inceperea urmaririi penale "fata de fapte si nu fata de persoane".

Ponta a precizat totodata ca, la inceputul saptamanii viitoare, in Parlament va fi aprobata o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate ingradi libertatea si activitatea mass-media.

Premierul a aratat ca, ca orice legi complexe, pot aparea in practica interpretari diferite si inadvetente, iar ministrul Justitiei a discutat in acest sens cu Consliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public si Inalta Curte de Casatie si Justitie ai, in masura in care aceste inadvertente pot afecta in vreun fel sau altul activitatea instantelor sau a parchetelor, vor fi operate "mici ajustari".

"La problema interceptarilor, lucrurile stau in felul urmator: mandatele de ascultare pe siguranta nationala nu s-au modificat in niciun fel, Legea 51/1991 le prevede in continuare. In al doilea rand, in baza codurilor actuale, care intra in vigoare maine, exista si s-a introdus acea prevedere de a se face interceptarile dupa ce se incepe urmarirea penala, adica exact cum a dispus Curtea Constitutionala printr-o decizie din 2009. In masura in care exista o propunere pe care eu o consider de natura sa rezolve interpretarea diferita, ca sa se poata incepe urmarirea penala fata de fapte si nu fata de persoane, atunci toate lucrurile se rezolva (...) Este o interpretare pe care unii specialitti spun ca se pot face in continuare interceptari, altii spun ca nu si atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred ca nu va mai exista nicio diferenta de interpretare", a spus Ponta.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat insa ca va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonante de urgenta, decizia apartinand Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Codul Procedura Penala, #legi Guvern, #ajustari Cod Penal , #Premier