Ponta vrea autostrada Muntenia-Ardeal-Moldova pana in 2018

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 15:40
2081 citiri
Ponta vrea autostrada Muntenia-Ardeal-Moldova pana in 2018
Foto: sud-est-forum.ro

Premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca peste cinci ani, cand Romania va aniversa un secol de la Marea Unire, sa avem o autostrada care sa lege Muntenia de Ardeal si Ardealul de Moldova.

"In 2018 trebuie sa facem un bilant. Ce a facut Romania in acesti o suta de ani? E mai prospera, este mai unita, are mai multe oportunitati? (...) Eu cred ca va fi o sarbatoare atunci. Cred ca este si un moment de bilant si de a stabili niste obiective. De la obiective mari, pana la lucruri care pot parea mai putin importante, dar care sunt esentiale.

Dupa o suta de ani nu avem niste legaturi de transport foarte bune intre regiuni. Nu avem o autostrada care sa lege Muntenia de Ardeal si Ardealul de Moldova. Sper ca pana in 2018 sa le avem. Nu avem alte lucruri care inseamna o tara unita si dezvoltata in mod uniform", a spus, vineri, Victor Ponta, intr-o conferinta de presa la Sibiu.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Sibiu, in timpul unei intalniri cu autoritatile locale, ca spera ca anul viitor sa fie gata autostrada Arad-Sibiu, o lucrare mare de infrastructura "pentru toata partea de vest a tarii".

"Dupa un an de zile, ca sa va spun sincer, nu e nimic mai greu in tara asta decat sa reusesti sa pornesti un proiect de infrastructura. Un an de zile a durat toata procedura ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice - n.r.), UCVAP (Unitatea Centrala de Verificare a Achizitiilor Publice - n.r.), CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor - n.r.), Curtea de Apel, pentru bucata de autostrada, lotul de autostrada intre Arad si Sibiu.

In sfarsit, saptamana trecuta, Curtea de Apel, dupa nenumarate contestatii si proceduri ingrozitor de lungi, s-a pronuntat. (...) Sper ca aceasta lucrare mare de infrastructura, nu doar pentru Sibiu, ci practic pentru toata partea de vest a tarii, acum daca o incepem sa o si avem finalizata in cursul anului urmator", a afirmat Victor Ponta.

Lotul de autostrada intre Arad si Sibiu face parte din Coridorul IV paneuropean, care incepe in Germania si se termina la Istanbul. In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta. Acesta include autostrada Bucuresti-Constanta si sapte tronsoane de autostrada: Nadlac-Arad lot 2, Arad-Timisoara, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Deva-Orastie, Orastie-Sibiu, Sibiu-Pitesti.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, recent, respingerea, ca nefondate, a plangerilor Strabag si Spedition UMB formulate in recurs, referitoare la atribuirea contractelor pentru lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva. Hotararea este irevocabila si vine in continuarea deciziei CNSC din data de 17 iunie 2013 prin care s-a dat castig de cauza asocierii JV Salini - Secol SpA.

Primul ministru a mai spus vineri, ca viitorii cinci ani vor trece repede, insa e nevoie ca toti romanii sa fie responsabili pentru a sarbatori cum se cuvine aniversarea din 2018.

"Trec repede cei cinci ani si cred ca suntem toti responsabili cei de acum, aflati in viata si in activitate, de cum arata o tara la o suta de ani de cand s-a format, asa cum este acum.

Sunt sigur ca cei din Moldova si Muntenia se vor supara acum ca spun o suta de ani de Romania, dar Romania este completa impreuna cu Ardealul. Sigur ca a fost 1859, dar Romania Romanie este cu tot cu Ardealul si, atunci, o suta de ani de Romanie intreaga sarbatorim in 2018", a mai precizat premierul.

#Victor Ponta autostrada, #autostrada Ardeal Muntenia Moldova, #autostrazi romania , #Premier