Premierul Emil Boc, in Parlamentul Romaniei. Live text

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 13:45
1540 citiri
Premierul Emil Boc, in Parlamentul Romaniei. Live text
Emil Boc in Parlament

Premierul Emil Boc a iesit in fata Parlamentului sa prezinte punctul de vedere al Guvernului referitor la situatia economica a Romaniei. Parlamentul s-a adunat in sedinta extraordinara pentru a dezbate evenimentele ultimelor zile.

- Traim vremuri speicale, in lume, in Europa. Criza mondiala a afectat si afecteaza viata a milioane de oameni. Suntem in mijlocul unei crize fara precedent, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Nimeni nu stie cum se va termina sau ce forma va lua.

- A inceput in 2008 cu o criza imobiliara si acum capata o forma prin datoriile suverane ale tarilor.

- Ratingurile mai multor tari au fost afectata in sens negativ. De asemenea, a fost afectat si ratingul Fondului European de Stabilitate Fiscala. Astazi, in Europa, tari importante ale UE sunt din nefericire in pragul colapsului economic si financiar.

- Astazi, UE cauta solutii extreme si severe pentru a opri criza economica, pentru a se rezolva problema deficitelor si a datoriilor suverane ale statelor.

- Din punct de vedere economic, Romania vine dupa trei ani de criza economica severa. Vine dupa trei ani in care oamenii au fost nevoiti sa suporte masuri de austeritate, pentru a putea salva tara de la colaps.

- La sfarsitul lui 2008, am avut in fata doua provocari mari. Criza economica cu efectele sale si pe de alta parte, un stat roman nereformat, cu probleme.

- Cand am preluat guvernarea, pe afara gardul era vopsit si era bine, dar cand intri inauntru, am observat ca acea casa sta sa se prabuseasca. Lucrurile erau ruginite si ne intrebam cum rezista.

- In 2008 Romania a inceput sa se scufunde, pentru a pune Romania pe roate, am fost nevoiti sa luam masuri de limitare a crizei, restructurarea cheltuielilor bugetare, tinerea economiei sub constrol si reformarea anumitor domenii ale statului.

- Cand vine furtuna, esti obligat sa iei masuri dure, dar eficiente, pe termen mediu si lung. Azi se demonstreaza ca masurile au fost corecte, pentru a salva economia Romaniei si de a salva economia de la colaps.

- Romania este stabila din punct de vedere economic si este o realitate recunoscuta de mecanismele internationale.

- Dupa doi ani de cadere economica, am reusit sa avem crestere economica, chiar peste progrnoza initial. Am iesit din recesiune. Astazi, deficitul bugetar si datoria publica sunt sub control.

- Daca ne uitam la inflatie sau la rata cursului de schimb, sunt echilibrate si sub control.

- Suntem mult mai bine pregatiti pentru un val doi al crizei. Am construit diguri impotriva furtunii. Nu suntem invulnerabil si nu inseamna ca nu ne poate afecta, dar sta in intelepciunea si maturitatea noastra sa ferim Romania de ceea ce poate fi mai rau.

- Am castigat aceasta stabilitate cu greu, cu durerea romanilor si este important sa nu fie compromisa si sa nu fie pierduta.

- Am ajuns la aceasta stabilitate cu sacrificiu si cu durerea romanilor, carora trebuie sa le multumim.

- Inteleg nemultumirea romanilor, pentru ca stiu ca atunci cand este afectat salariul, stiu ca de aceasta masura depinde familia. Romanii nu se incalzesc cu cifre macroenomice. Inainte de a vorbi de deficit, vorbeste de rata la banca.

- Dar cursul ar fi picat, statul roman nu mai putea sa reziste cu 1,4 milioane de bugetari, fara aceste masuri

- Cel mai importat lucru este sa pastram stabilitatea economica si increderea externa a tarii.

#Emil Boc parlament, #declaratii emil boc , #Premier