Victor Ponta, The Guardian: Criza politica din tara se apropie de final

Miercuri, 15 August 2012, ora 10:07
2736 citiri
Victor Ponta, The Guardian: Criza politica din tara se apropie de final

Primul ministru roman, Victor Ponta, a apreciat, intr-un interviu acordat ziarului The Guardian, ca solutionarea crizei politice, care afecteaza tara din luna mai, se apropie, punand capat la ceea ce el considera a fi 20 de ani de "timp pierdut" de la revolutia ce a condus la caderea dictaturii comuniste.

Intr-un interviu acordat ziarului britanic in timpul unei vizite la Londra, Ponta afirma ca daca incercarea coalitiei sale de a-l inlatura pe presedintele Traian Basescu printr-un referendum esueaza, el ar fi pregatit sa "coabiteze", atat timp cat presedintele respecta rolul conferit de Constitutie.

"Aceasta probabil este cea mai mare criza din ultimii zece ani, dar toate institutiile, inclusiv Curtea Constitutionala, Parlamentul si Guvernul au dovedit ca sunt solide si cred ca partea cea mai grea a trecut... Dupa aceasta vara fierbinte, vom intra intr-o situatie de normalitate si vom dovedi ca toate angajamentele noastre europene vor fi respectate", a spus Ponta, respingand acuzatiile asupra unei pretinse tentative de lovitura de stat.

Ponta s-a exprimat in timp ce Curtea Constitutionala, profund divizata, dezbate daca sustine un referendum desfasurat pe 29 iulie asupra suspendarii lui Basescu. Peste 80% au votat pentru demiterea sa, dar votul a fost boicotat de sustinatorii lui Basescu si prezenta la urne nu a atins necesarul de 50% pentru validare, aminteste The Guardian, in editia online.

Ponta: Nu a fost lovitura de stat

Ponta, cel mai tanar prim-ministru din Europa la cei 39 de ani ai sai, a adoptat decrete de urgenta pentru a limita competentele Curtii si a elimina cerinta de cvorum la referendum, revocandu-i pe sefii ambelor camere ale parlamentului si pe Avocatul Poporului. In consecinta, el a fost mustrat de Comisia Europeana si adversarii sai pentru incercare de "lovitura de stat", mai aminteste cotidianul britanic.

Ponta a respins afirmatia. "Este foarte clar ca noua coalitie si noul guvern se bucura de o larga sustinere populara", a spus primul ministru. "Timp de opt ani, presedintele Basescu si-a folosit puterea pentru a face numiri pe criterii politice, inclusiv in cazul judecatorilor de la Curtea Constitutionala si al Avocatului Poporului. Toate persoanele au fost numite in functii de Basescu. Acum, vom reveni la un echilibru al fortelor politice", a explicat Ponta, denuntand totodata "standardele duble" cu care ar fi tratat de Bruxelles si argumentand ca Basescu nu a fost criticat niciodata pentru propria emitere frecventa de ordonante de urgenta.

"Cand am preluat puterea pe 7 mai, am fost absolut convins cu buna credinta ca am putea coabita cu presedintele Basescu, intrucat el urmeaza sa isi incheie mandatul si nu mai poate candida pentru altul".

Cu toate acestea, adauga Ponta, Basescu "nu a putut accepta ca nu avea majoritate in parlament si a incercat constant sa amane deciziile guvernului, sa atace guvernul. Am ajuns la aceasta criza deoarece a fost aproape imposibil sa avem o coabitare normala".

Ponta a promis ca in cazul in care Curtea Constitutionala va decide in favoarea lui Basescu, el ar fi pregatit inca o data pentru "coabitare", insa in functie de comportamentul presedintelui.

"El va reveni la biroul sau, iar daca dl Basescu se va limita strict la prerogativele sale constitutionale, totul va fi bine si perfect", a spus Ponta, notand insa ca "dl. Basescu este o personalitate foarte puternica. A fost capitan de nava si in ADN-ul sau nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva... El trebuie doar sa isi exercite atributiile constitutionale, care nu sunt foarte largi".

Victor Ponta sustine ca actiunile sale sunt justificate de sprijinul popular pe care il are si au fost necesare pentru a desfiinta un sistem centralizat mostenit de la dictatura lui Nicolae Ceausescu, rasturnat printr-o revolutie populara si executat in ziua de Craciun in 1989, aminteste The Guardian.

"Este un fapt negativ pentru un tanar roman, caci acest lucru inseamna ca am pierdut 20 de ani pentru ca multi oameni cred ca regimurile sunt foarte asemanatoare. Avem televiziuni, avem internet, dar puterea este aceeasi pentru ca dl Basescu... a tinut totul sub control, parlamentul, guvernul, serviciile de informatii, de aceea lumea este atat de entuziasmata sa scape de el. Dar, ca sa fiu foarte sincer, am pierdut prea mult timp si energie in ultimii 20 de ani si de aceea sper ca ceva s-a schimbat radical in aceasta vara fierbinte", a incheiat Victor Ponta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Victor Ponta the Guardian, #criza politica Romania , #Premier