Vor creste salariile bugetarilor in 2012? Vezi ce spun specialistii

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:31
2515 citiri
Vor creste salariile bugetarilor in 2012? Vezi ce spun specialistii

Bugetarii au castigat, in instanta, plata drepturilor salariale. Aceasta ar fi vestea buna. Partea proasta este ca vor primi banii esalonat, pana in 2016. Totusi, salariile bugetarilor raman "marul discordiei". In timp ce liderii sindicali declara ca nu mai cred minciunile electorale, analistii remarca faptul ca FMI s-ar putea impotrivi unor cheltuieli suplimentare, neprevazute in bugetul pentru anul viitor.

Premierul Emil Boc sustine ca situatia externa dicteaza daca salariile bugetarilor vor creste sau nu, anul viitor. Prim-ministrul a precizat ca exista posibilitatea unei majorari salariale, doar daca situatia de pe plan extern nu se inrautateste.

"Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va primi mai putini bani anul viitor.

Daca economia nationala si daca vremurile nu se vor inrautati, exista chiar posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, pentru ca avem posibilitatea sa mergem cu deficitul pana la 3%, pe ESA", a subliniat premierul.

Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca bugetul este fundamentat pe o crestere ambitioasa si ca guvernul, probabil, nu va avea cum sa creasca salariile.

"Probabil ca guvernul nu va avea cum sa le creasca, pentru ca bugetul este, deja, fundamentat pe o crestere foarte ambitioasa a incasarilor, asa ca o crestere suplimentara este putin probabila. Un derapaj al cheltuielilor este putin probabil in 2012, pentru ca FMI va spune, pur si simplu, nu".

Intrebat de ce salariile bugetarilor depind de contextul extern si de situatia din zona euro, analistul financiar Lucian Davidescu a precizat ca este vorba despre situatia tragica a unui stat care se imprumuta, pentru ca depinde foarte mult de mila altora, de bunavointa altora si de toanele altora.

"Daca Romania ar fi avut un buget echilibrat si s-ar fi putut baza pe resurse externe, atunci nu ne afecta. Insa, in conditiile in care Romania trebuie sa caute bani pe pietele internationale, este in aceeasi situatie ca toate celelalte tari pe care le vedem acum cu probleme, si despre care spunem ca sunt in criza", a explicat analistul financiar Lucian Davidescu, pentru Business 24.

Majorarea salariala, echivalenta cu sinuciderea

In opinia sa, nu exista bani pentru majorat salariile, iar cine o face este sinucigas.

"In momentul in care statul se poate imprumuta cu 5%, asa cum a facut anul trecut, in emisiunile de eurobonduri, asa cum a facut-o anul trecut, isi poate pune problema sa foloseasca banii ca sa majoreze salariile.

Daca dobanzile ajung la 7%, asa cum sunt acum sau pur si simplu statul nu gaseste banii, atunci evident ca nu sunt bani de marit salarii si, daca totusi cineva o face, este de-a dreptul sinucigas. Poluarea in trezorerie creste imediat", precizeaza analistul financiar.

Intrebat de ce salariile bugetarilor depind de contextul international, consilierul premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, sustine ca problemele din zona euro nu sunt singurele boli ale economiei romanesti.

"Dependenta Romaniei in proportie de peste doua treimi, pe aceasta zona, nu face decat sa gripeze unul dintre principalele motoare de crestere economica din Romania, respectiv cel al exporturilor. Dar problemele din zona euro nu sunt singurele boli ale conomiei romanesti.

Exista spatiu berechet de reformare a economiei romanesti, pentru a creste performanta, competitivitatea. Pe scurt, pentru a imbunatati veniturile publice", precizeaza consilierul premierului, pentru Business 24.

Andreea Vass a mentionat ca are in vedere in special programul ambitios de absorbtie al fondurilor europene, dar si restructurarea companiilor de stat. De asemenea, aceasta a precizat ca poate continua lista cu eforturile de combatere a evaziunii fiscale, unde "performantele ultimilor ani si-au spus cuvantul si totusi, raman insuficiente".

Fara cadouri otravite

"Se va lua in calcul o eventuala crestere a salariilor si pensiilor, in luna aprilie a anului urmator, insa lucrurile s-au inrautatit atat de dramatic in spatiul comunitar, incat nu avem de gand sa vindem niciun cadou otravit si nicio iluzie", a mai spus Andreea Vass.

Acesta a atras atentia asupra faptului ca OECD a fost prima institutie care a iesit oficial, public, si a declarat ca zona euro intra in recesiune.

Lucian Davidescu mai atrage atentia ca, pe langa deficitul suplimentar, dobanzile devin si mai mari si cresc, pentru toate imprumuturile din lume:

"Romania va avea, pentru anul viitor, un deficit de aproximativ 2,5 miliarde de euro, insa are de refinantat si echivalentul a 13 miliarde de euro. Banii astia trebuie sa ii caute, sigur ii va folosi pentru a rambursa alte credite.

Sigur, nu se adauga nici la datoria publica si nici la deficit, insa dobanzile nu vor fi neaparat aceleasi insa depinde ce titluri vor inlocui si la ce dobanda au luat imprumuturile".

Cresterea salariilor incalca Legea responsabilitatii fiscale

Reprezentantii Consiliului Fiscal nu vad cu ochi buni cresterea salariilor si pensiilor anul viitor si spun ca acest lucru ar incalca nu mai putin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilitatii fiscale.

In primul rand, ei atrag atentia ca bugetul pentru cheltuieli de personal nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar. De asemenea, atrag atentia ca o majorare a salariilor ar determina o crestere a deficitului bugetar.

Incalcarea Legii reponsabilitatii fiscale este semnalata si de analistul economic Lucian Davidescu:

"In Romania exista institutia absoluta, halucinanta, a derogarii de la Lege. O lege care are, printre paragrafele ei, faptul ca toate celelalte legi pe care le incalca se face prin derogare".

Analistul mai atrage atentia ca "o astfel de incalcare a legii ar avea consecinte destul de proaste pentru Romania si pentru credibilitatea ei". In plus, Lucian Davidescu remarca faptul ca guvernul ar putea avea intentia cresterii salariale, dar "daca trebuie sa se imprumute pentru asta, s-ar putea sa nu aiba de unde".

Sindicalistii nu mai cred in minciuni

Sindicalistii sunt nemultumiti si mentioneaza ca nu mai cred in "minciunile pe care le spune acest guvern".

"Despre decizia Curtii Constitutionale nu mai poate aparea niciun semn de intrebare, din partea noastra, tinand cont de faptul ca, in momentul de fata, aceasta institutie este mai degraba subordonata intereselor guvernului.

O hotarare judecatoareasca intr-un stat de drept trebuie executata, si nu amanata.

In situatia in care chiar procurorul general al Republicii s-a pronuntat in sensul in care aceste amanari depasesc cu mult cadrul legal, este clar ca aceasta institutie, foarte importanta intr-un stat isi depaseste cu mult prerogativele si uita care ii sunt atributiile", a declarat liderul sindical, Marius Nistor, pentru Business 24.

Acesta sustine ca s-ar putea ca data viitoare si "Constitutia Romaniei sa fie aplicata esalonat, pana in 2016 si chiar si salariile domnilor de la Curtea Constitutionala, care au crescut in ultimii ani, ar trebui sa scada, asa cum au scazut salariile tuturor bugetarilor".

Intrebat daca exista vreo sansa ca salariile bugetarilor sa creasca, anul viitor, liderul sindical a fost transant si a precizat ca nu mai crede in promisiunile electorale.

"Nu cred in minciunile electorale, nu cred in minciunile pe care le poate lansa vreun politician. Oamenii gresesc daca mai au increderea ca actualii politicieni vor schimba ceva. Sacrificiul este distribuit numai pe umerii populatiei, in timp ce politicienii si cei care fac parte din cercurile acestor politicieni aflati la putere traiesc bine, in perioada aceasta de criza", a conchis Marius Nistor.

#crestere salarii bugetari, #salariu bugetar, #bugetari salarii, #buget 2011 , #Premier