Cat de utile sunt pentru agricultura promisiunile din programele de guvernare?

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 10:48
2226 citiri
Cat de utile sunt pentru agricultura promisiunile din programele de guvernare?

Masurile pentru agricultura incluse in programele de guvernare ale USL si ARD nu constituie niste prioritati pentru acest domeniu si nu reflecta realitatile din piata, reproseaza jucatorii din piata.

Politicientii ar trebui sa se axeze, mai curand, pe reducerea TVA la alimentele de baza si la refacerea sistemului de irigatii.

ARD propune la capitolul agricultura dezvoltarea Programului Prima Ferma ECO. Formatiunea politica subliniaza necesitatea crearii unui fond mutual de interventie in caz de dezastre naturale in agricultura, precum si a unui fond mutual de creditare.

Programul de guvernare USL prevede acordarea unui set de stimulente financiare pentru comasarea terenurilor agricole, numai pe baza de cadastrare si intabulare. USL incurajeaza constituirea unei piete a terenurilor agricole, prin sustinerea realizarii gratuite a cadastrului pentru toate terenurile agricole.USL sustine dublarea primei pentru vanzarea terenurilor agricole la 400 euro/ha.

Pe agenda programului de guvernare se mai afla un program national pentru infiintarea de microfabrici locale de procesare care sa deserveasca producatorii de legume si fructe din zona respectiva. Un alt program national avut in vedere se refera la constituirea a 40 de depozite a 500 de tone fiecare, puse la dispozitia asociatiilor profesionale, cu restituirea investitiilor in 10 ani.

Aurel Popescu, presedinele patronatului Rompan, crede ca fiecare masura poate ajuta agricultura din Romania, insa acestea sunt doar niste promisiuni de campanie.

"Reducerea TVA la alimentele de baza este una dintre cele mai importante masuri. Daca nu se rezolva problema irigatiilor si cea a TVA la alimentele de baza, ar fi un dezastru pentru industria alimentara din Romania.

Daca se poate face pe fonduri europene canalul Siret-Baragan, ar fi foarte bine. Fiecare masura este buna, dar sunt promisiuni de campania si nu constituie prioritati pentru agricultura", a declarat Aurel Popescu, pentru Business24.

Sorin Minea, seful Angst, sustine ca cea mai importanta masura pe care trebuie sa o sustina politicienii este reducerea TVA la alimente.

Pe de alta parte, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, crede ca masurile incluse in programele de guvernare sunt fanteziste si neacoperite de realitate. Potrivit acestuia, toate masurile adoptate in Romania trebuie corelate cu ceea ce se intampla in celelalte state din Europa.

"In primul rand, subventiile agricultorilor romani trebuie sa fie corelate cu cele europene, Romania avand, in prezent, cel mai mic nivel din Europa. Romania nu are o Politica Agrara interna. Nu are un concept asupra unei strategii de mai bine de cinci ani. Nu exista o strategie in ceea ce priveste infrastructura in agricultura. Nu avem o piata clara a ceea ce inseamna produsele din Romania. Nu avem o protectie a exploatatiilor agricole in Romania. Nu avem o lege clara a vanzarii terenurilor din Romania catre straini", a declarat Baciu, pentru Business24.

#agricultura romania, #programe guvernare agricultura Romania, #masuri agricultura campanie electorala , #Program guvernare