Guvernul spera sa reduca munca la negru cu 10% si sa incaseze 3 miliarde de lei dupa modificarile la CAS

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 09:54
2957 citiri
Guvernul spera sa reduca munca la negru cu 10% si sa incaseze 3 miliarde de lei dupa modificarile la CAS
Foto: Arhiva Ziare.com

Reducerea si simplificarea obligatiilor la CAS ar putea asigura o diminuare anuala a "muncii la negru" de circa 10% si s-ar incasa suplimentar circa 3 miliarde lei, se arata in nota de fundamentare la proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 pentru Codul Fiscal, publicat, joi, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii cu 2 puncte procentuale, concomitent cu masura ca obligatiile privind contributiile sociale (CAS si CASS) sa fie exclusiv ale persoanelor fizice, are un impact nesemnificativ la nivel macroeconomic. Costul fortei de munca nu se majoreaza decat marginal in cazul unor contracte negociate anterior in valoare neta. Ca urmare, competitivitatea firmelor nu va fi afectata. Semnificativ este impactul asupra mediului de afaceri din perspectiva simplificarii administrative, ca urmare a reducerii numarului de contributii sociale si, mai ales, ca urmare a eliminarii unor obligatii ale angajatorului", informeaza MFP.

Potrivit sursei citate, impactul este mai pronuntat asupra intreprinderilor mici si mijlocii avand in vedere ca acestea au la dispozitie mult mai putine resurse materiale si de timp disponibile pentru a face fata obligatiilor impuse de reglementari.

Ministerul mai spune ca masurile fiscale propuse in domeniul impozitului pe venit au, de asemenea, un impact social semnificativ.

"In primul rand, veniturile si castigurile salariale nete se vor majora, asigurand cresterea puterii de cumparare a lucratorilor, fara o presiune suplimentara asupra costului fortei de munca a angajatorilor. Acoperirea cererii ca urmare a cresterii puterii de cumparare va presupune indirect si locuri de munca noi pentru oferta suplimentara necesara, dar si o intensitate mai mare a muncii, care se va reflecta in venituri mai ridicate. In conditiile unui transfer bugetar catre angajati de circa 13,7 miliarde lei in anul 2018 si a cresterii economice suplimentare, se estimeaza ca este posibil sa se creeze un numar de circa 50.000 locuri de munca", se spune in document.

De asemenea, precizeaza MFP, prin masurile din domeniul CAS, in conditiile in care nu mai apare distinct sarcina angajatorului, iar costul fortei de munca nu este afectat, se reduc si presiunile pentru a se identifica posibilitati de reducere a cheltuielilor de personal prin modalitati incorecte de ocupare.

"Conform unor estimari ale INS, valoarea adaugata bruta aferenta 'muncii la negru' (remunerarea salariatilor si excedentul brut de exploatare) s-ar situa la circa 90 de miliarde de lei. Daca se ia in considerare ca la nivel macroeconomic remunerarea salariatilor reprezinta circa 35% din valoarea adaugata, intr-o viziune prudenta, prin reducerea si simplificarea obligatiilor la CAS s-ar putea asigura o reducere anuala a 'muncii la negru' de circa 10% si s-ar incasa suplimentar circa 3 miliarde lei", se mai arata in nota de fundamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere cas, #munca negru CAS , #Program guvernare