UPDATE Dupa ce a trasat directiile economice noului PDL, Basescu spune "adio" partidului

Sambata, 23 Martie 2013, ora 13:14
3208 citiri
UPDATE Dupa ce a trasat directiile economice noului PDL, Basescu spune "adio" partidului
Traian Basescu, in timpul discursului sustinut la Conventia PDLSursa foto: Ziare.com

Membrii PDL si-au ales presedintele in cadrul Conventiei Extraordinare, de sambata. Prezent la eveniment, Traian Basescu si-a conditionat "parteneriatul" cu partidul prin trasarea unor obiective. Dupa ce alegerile au fost castigate de Vasile Blaga, la cateva ore, Basescu a paostat pe Facebook un mesaj de adio pentru PDL.

In cadrul Conventiei Extraordinare, sambata, la Romesxpo,Basescu a facut o trecere in revista a obiectivelor pe care le are in urmatoarea perioada. Seful statului a precizat ca, in cazul unui parteneriat, acestea ar trebui sa conincida cu cele ale viitorului presedinte al PDL.

Lista presedintelui

"Obiectivele mele: accelerarea integrarii europene. Inseamna Schengen, euro si o economie competitiva(...). Pentru a-mi fi partener, PDL trebuie sa se bata pentru resurse pentru tineri. Promovarea generatiei tinere in administratie, dati-le o sansa!", a declarat seful statului.

Basescu a precizat ca un alt obiectiv pe care ar trebui sa il aiba in vedere viitorul presedinte al partidului este absorbtia fondurilor europene si a tinut sa sublinieze ca 2011 a fost cel mai bun an din acest punct de vedere.

Seful statului a reamintit ca masurile economice ce au fost luate in timpul guvernului Boc au adus Romania pe linia de plutire, desi acestea au facut ca partidul sa piarda din popularitate.

"Va informez, martor imi este Emil Boc: FMI a venit cu solutia de iesire prin cresterea TVA, CAS(...) Am stat mult, ne-am consultat cu BNR, am ajuns la concluzia ca era o solutie riscanta. Reteta Fondului ne-ar fi dus la mutarea poverii pe economie, adica cresterea evaziunii, pierdere de locuri de munca, incetinirea cresterii economie.

Am luat masura cea mai grea si mai dureroasa: nu atingem mediul de afaceri, incercam sa adoptam solutii rapide. Proba ca am avut dreptate este ca masurile s-au luat in 2010, iar in 2011 Romania a revenit pe crestere economica de 2,2%, care nu a mai putut fi mentinuta de actualul guvern", a mai spus presedintele tarii.

Serbanescu: Masurile de ajustare economica tot in economie au ajuns

Analistul financiar, Ilie Serbanescu a explicat, insa, pentru Business24 ca masurile economice aplicate in timpul guvernului Boc au avut repercusiuni asupra economiei desi nu au vizat direct acest sector asa cum spune presedintele.

"In ceea ce priveste fondul problemei, nu prea vad cum poate sa spuna presedintele asta. Masurile de ajustare economica din timpul guvernarii BOC au fost exact cele cerute de FMI, ca s-a apelat la salariati si pensionari asta este adevarat, dar pana la urma tot la economie s-a ajuns", a adaugat Serbanescu.

"Intrarea in Schengen si aderarea la euro nu mai depind de Romania"

"In ceea ce priveste cele doua obiective (Schengen si aderarea la euro n.r) nu depind de Romania. Ei (tarile europene n.r) ne-au avertizat ca nu ne primesc. Nu stiu daca putem deveni capabili in urmatorii ani, nu doar in urmatoarele luni. In ceea ce priveste euro, nu vom putea zeci de ani sa indeplimin nivelul de dezvoltare de care este nevoie pentru aderarea la euro. In plus, eu cred ca situatia de criza cu care se confrunta tarile din zona euro in momentul de fata ii face sa nu mai accepte noi aderanti", a declarat analistul Ilie Serbanescu.

In competitia pentru sefia PDL se afla Elena Udrea, Monica Macovei si Vasile Blaga.

De la ora 14 este programat sa inceapa votul. In situatia in care niciun candidat nu obtine 50+1% din voturi se ajunge in turul al doilea cand participa doar primii doi clasati.

Delegatii vor avea la dispozitie 80 de cabine de vot. Ei vor trebui sa taie de pe buletine doua dintre cele trei nume, cel ramas netaiat reprezentand optiunea pentru sefia PDL.

Mesajul de "divort" al presedeintelui

Presedintele Traian Basescu a anuntat, sambata seara, printr-un clip postat pe Facebook, ca reactie la conventia pedelista, ca s-a despartit de PDL si ca isi va face alt partid. "Adio, Partid Democrat, drumurile noastre s-au despartit definitiv", a transmis seful statului, facand, in acest timp, cu mana spre camera.

"Adio, PDL. Definitiv si pentru totdeauna. Ma voi implica pentru ridicarea altui partid de dreapta, cu oameni cinstiti, cu oameni care nu fug cu urnele. Vreau sa stiti ca nu voi face nimic pentru a aduce alaturi de mine vreo bucatica din PDL", a mai spus presedintele, in mesajul video de pe reteaua de socializare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conventia PDL, #sef partid PDL, #masuri economice PDL , #Program guvernare