CE: fara reforme, Europa risca sa intre intr-un declin lent

Luni, 07 Iunie 2010, ora 15:06
1412 citiri
CE: fara reforme, Europa risca sa intre intr-un declin lent

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, apreciaza ca este inevitabila aparitia unor noi turbulente financiare daca politicile de consolidare fiscala nu sunt adoptate de toate statele Uniunii Europene (UE), transmite AFP, conform Mediafax.

"Fara consolidare fiscala, nu pot fi evitate noi turbulente financiare, iar o crestere economica durabila este putin probabila.

Pozitia bugetara a UE va trebui sa devina restrictiva incepand cu 2011, perioada in care revenirea ar trebui sa se accentueze.

O datorie publica in crestere si pe punctul de a scapa de sub control monopolizeaza resursele destinate, in mod normal, serviciilor de baza. Fara reforme, Europa risca sa intre intr-un declin lent", afirma Rehn intr-un articol publicat de Le Monde.

Cetatenii Uniunii trebuie sa adopte o pozitie intelepta in fata apelurilor la severitate bugetara, deoarece nu este nimic mai antisocial decat un sistem al finantelor publice neviabil, a adaugat el.

Severitatea nu trebuie sa fie, insa, singurul obiectiv al europenilor, a afirmat comisarul, propunand efectuarea de reforme in domeniul fiscalitatii si sistemului social, pentru sprijinirea pietei muncii, si simplificarea cadrului financiar in scopul permiterii dezvoltarii companiilor.

Comisarul considera, totodata, ca Uniunea nu a scapat de pericol, in pofida stabilirii unui mecanism de salvare financiara pentru Grecia si a unui plan de sustinere a zonei euro.

#olli, #rehn, #comisar, #european, #reforme, #criza , #Reforma