Comisia Europeana leaga plata fondurilor UE de reforma justitiei din Romania

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 09:42
2324 citiri
Comisia Europeana leaga plata fondurilor UE de reforma justitiei din Romania

Comisia Europeana leaga plata fondurilor UE catre Romania de reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania, se arata intr-un document de informare al CE transmis Parlamentului European.

"Comisia monitorizeaza atent situatia din Bulgaria si Romania. Plata fondurilor depinde, desigur, de evolutia mediului legislativ si judiciar si de progresele inregistrate in implementarea diferitelor planuri de actiune", se arata in concluziile documentului datat 8 aprilie 2009, fiind pentru prima oara cand CE leaga direct plata fondurilor europene de reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Documentul remis europarlamentarilor arata ca, in prezent, 316 milioane de euro din fondurile de preaderare pentru agricultura (SAPARD) raman suspendate, din care 142 milioane au fost raportate la Comisie.

In ce priveste fondurile structurale, au fost aprobate trei evaluari de conformitate, dar pentru o evaluare "mai sunt in continuare unele chestiuni legate de conflicte de interes ce trebuie sa fie rezolvate". Platile interimare efectuate pana acum au avut loc doar in cadrul programelor operationale aprobate.

Documentul vine ca raspuns la o rezolutie din ianuarie in care Parlamentul European isi exprima ingrijorarea cu privire la inghetarea fondurilor din Bulgaria si cerea executivului european sa raporteze trimestrial asupra problemelor cu privire la neregulile in implementarea fondurilor UE.

Urmatoarea informare a Parlamentului va fi facuta de catre Comisie in luna septembrie, deoarece intre timp au alegeri europene, iar actualul legislativ isi incheie mandatul in luna mai.

In ceea ce priveste Bulgaria, "exista in continuare probleme, mai ales in privinta increderii in sistemele administrative si de contabilitate ale agentiei SAPARD", 211 milioane de euro fiind suspendate. Pentru programul PHARE, 220 de milioane de euro au fost pierdute definitiv de Bulgaria in noiembrie 2008.

Autoritatile bulgare trebuie sa trimita Comisiei o evaluare asupra legalitatii contractelor PHARE incheiate in baza legislatiei nationale privind achizitiile publice inainte de 23 iulie 2008, dupa care va urma un raport complet asupra neregulilor si actiunilor intreprinse pentru a le remedia, precum si revizuirea unor posibile suprapuneri intre contracte PHARE si alte instrumente UE. Alte 909 milioane euro raman inghetate in cadrul programului ISPA. 

#ce, # plata, # fonduri, # europene, # sapard, # agricultura , #Reforma