Consiliul consultativ ramane activ: Ponta este asteptat pentru solutii

Joi, 10 Mai 2012, ora 12:07
2075 citiri
Consiliul consultativ ramane activ: Ponta este asteptat pentru solutii

Consiliul consultativ al oamenilor de afaceri, care a luat fiinta in timpul Guvernului Ungureanu, isi va continua activitatea, prezentand solutii economice oricarei echipe s-ar afla la guvernare, a declarat pentru Business24 secretarul general al grupului, analistul Ionel Blanculescu.

Dupa ce a fost instalat in functia de premier al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu a propus infiintarea unui consiliu consultativ, care sa fie format din reprezentanti ai mediului de afaceri si al carui obiectiv sa fie consolidarea relatiilor dintre politica guvernamentala si mediul economic, sesizarea impactului deciziilor economice ale Guvernului si identificarea unor solutii.

Vezi cine se afla in echipa consiliului.

Consiliul, format din 26 dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, n-a avut sansa de a lucra prea mult cu Guvernul Ungureanu, care a picat, in urma motiunii depuse de formatiunea USL.

Chiar daca ideea formarii unui consiliu consultativ nu este noua - a avut-o si Mircea Geoana, in 2009, o mentiona si ministrul de Finante (Ialomiteanu) la inceputul anului 2011, cel recent infiintat a creat in jurul sau o stare de incredere in cadrul mediului de afaceri din Romania, care asteapta multe de la statul roman.

"Consiliul isi continua activitatea si elaboreaza sugestii si propuneri pentru activitatea guvernamentala", a declarat pentru Business24 secretarul general al grupului, Ionel Blanculescu.

In zilele urmatoare va fi organizata o conferinta de presa, in care reprezentantii elitei oamenilor de afaceri vor oferi opiniei publice concluziile la care au ajuns in prezent.

Temele abordate de consiliu vor fi evaziunea fiscala, cresterea economica, gradul de absorbtie a fondurilor europene si parteneriatele publice-private.

"Daca noul prim-ministru va dori sa lucreze cu noi, foarte bine. Daca va dori sa conecteze politicile guvernamentale la mediul de afaceri, iarasi, foarte bine. Oricum, consiliul va prezenta periodic rezultatele", spun Blanculescu.

Grupul de lucru are si propriul portal online, care va fi lansat in zilele urmatoare, la adresa ccma.ro.

"Grupul nu are forma juridica, pentru a nu putea fi atacat", spune Blanculescu.

Intrebat care erau legaturile formale cu fostul Guvern, Blanculescu a spus ca nu exista niciuna. Niciun document n-a fost semnat, care sa oblige o parte sau alta la ceva. Grupul este o organizatie a societatii civile, al carei interes este sa vina cu propuneri si sugestii, astfel incat economia, daca sunt aplicate, sa mearga la parametrii cei mai eficienti, a spus Blanculescu.

"Consiliul functioneaza fara finantare. Scopul sau este de a deveni cel mai performant generator de solutii economice pentru activitatea guvernamentala".

Intrebat cu cine ar trebui sa fie purtat dialogul, daca actualul Guvern il doreste, Blanculescu l-a indicat pe primul-ministru, care ar si trebui sa faca primul pas pentru initierea comunicarii.

Grupul consultativ, format numai din directori executivi de mari corporatii, functioneaza ca o uzina de idei si a adoptat un model corporativ de functionare, spune analistul economic, cu infrastructura adecvata, cu sistem de management al documentelor si al comunicarii ideilor.

Din consiliu fac parte oameni de afaceri, precum: Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania,Dan Sucu, proprietarulMobexpert, Dragos Paval, proprietarul Dedeman, Radu Timis, fondatorul CrisTim, Florin Talpes, fondatorul companiei Softwin, sau Mihai Marcu, presedintele MedLife.

II mai regasim peGabriel Biris, consultant fiscal si partener al firme de avocatura Biris Goran,Mariana Gheorghe, CEO Petrom, Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia, Mihai Rohan, presedintele Carpatcement si Silviu Hotaran, fost sef al operatiunilor Microsoft in Romania.

Vezi cine se afla in echipa consiliului.

#consiliu consultativ oameni afaceri, #consiliu consultativ Blanculescu, #consiliu consultativ guvern, #consiliu consultativ guvern Ponta , #Reforma