Consiliul UE saluta adoptarea legii ANI,cerand combaterea coruptiei si continuarea reformelor

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 17:25
1222 citiri
Consiliul UE saluta adoptarea legii ANI,cerand combaterea coruptiei si continuarea reformelor

Consiliul Afacerilor Generale al UE saluta progresele inregistrate de Romania prin adoptarea noii legi ANI si a Codurilor de procedura penala si civila, subliniind insa ca exista inca probleme in privinta eficientei sistemului judiciar si ca este necesara coordonarea masurilor anticoruptie, precizeaza Mediafax.

"Consiliul saluta adoptarea Codurilor de procedura penala si civila, pe 22 iunie, precum si progresele in implementarea legilor. Intrarea in vigoare a acestor Coduri, programata in octombrie 2011, va reprezenta o oportunitate importanta pentru o reforma totala a sistemului judiciar", se arata intr-o declaratie a Consiliului Afacerilor Generale, potrivit unui comunicat oficial.

"Directia Nationala Anticoruptie (DNA) continua sa aiba actiuni benefice si constante in investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt. Si Agentia Nationala de Integritate (ANI) are o serie de activitati promitatoare. Consiliul saluta adoptarea rapida de catre Romania a variantei revizuite a legii ANI (...) si asteapta implementarea sa. Eforturile Parchetului General de intensificare a actiunilor impotriva coruptiei incep sa dea rezultate", subliniaza Consiliul Afacerilor Generale.

Cu toate acestea, Consiliul UE noteaza si deficientele semnalate in recentul raport al Comisiei Europene.

"Consiliul saluta rapoartele Comisiei referitoare la progresele Romaniei si Bulgariei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). (...) S-au inregistrat putine progrese reale in privinta eficientei sistemului judiciar, a consistentei jurisprudentei si modului de control in justitie. Resursele umane continua sa fie o mare provocare. De asemenea, lipseste o politica de combatere a coruptiei in diferitele structuri guvernamentale. Sunt necesare imbunatatiri substantiale in sensul eliminarii conflictului de interese. In aceasta privinta, Romania trebuie sa aiba ca obiectiv, pe baza recentelor progrese, imbunatatirea legislatiei achizitiilor publice", continua comunicatul.

"Romania trebuie sa initieze o cooperare stransa si constructiva intre diferitii actori politici si judiciari; in plus, trebuie sa intensifice angajamentul de reformare a justitiei. Pentru stimularea procesului de reforma, este nevoie de o larga sustinere politica in favoarea transparentei si de masuri efective de evitare a coruptiei si conflitelor de interese", subliniaza Consiliul Afacerilor Generale.

Reamintind ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a intrat in al patrulea an, Consiliul UE indeamna Romania si Bulgaria sa intensifice reformele si sa actioneze imediat pentru indeplinirea recomandarilor din raportele CE.

#lege ani ue coruptie reforme , #Reforma