Excedentul comercial al Chinei ar putea atinge 300 miliarde de dolari in 2007

Marti, 29 Mai 2007, ora 15:11
1010 citiri

Excedentul comercial al Chinei ar putea atinge o noua valoare record in acest an, urmand a se situa undeva in intervalul 250-300 miliarde dolari, a estimat marti Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma din statul asiatic, informeaza AFP.

Intr-un raport publicat pe pagina sa de Internet, principalul organism de planificare economica din China apreciaza ca tendintele inregistrate la inceputul anului indica faptul ca pana la finele lui 2007 excedentul comercial ar putea atinge valoarea de 300 miliarde dolari. Pe primele patru luni ale anului, excedentul comercial s-a ridicat la 63,6 miliarde de dolari.

Cifrele sunt semanatoare cu cele incluse intr-un alt studiu, dat publicitatii recent de un institut afiliat Academiei de Stiinte din China, care estima, la randul sau, ca in acest an excedentul comercial al Chinei ar putea creste cu 43 de procente si ar putea atinge valoarea de 254 miliarde dolari.

Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma subliniaza totusi ca acest excedent, care alimenteaza enormele rezervele valutare ale Chinei, devenite cele mai mari din lume, va avea si consecinte negative, alimentand in special o lichiditate excesiva. Potrivit CNDR, obiectivul pe termen lung al Chinei este sa ajunga la o situatie de echilibru intre exporturi si importuri.

In fiecare din ultimii doi ani excedentul comercial al Chinei a batut record dupa record, la finele lui 2006 fiind raportata o valoare de 177,47 miliarde de dolari, in crestere cu 74 la suta comparativ cu 2005.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)