Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Introducerea cotei unice in tarile europene a dus la cresteri economice importante in regiune - 20 Ianuarie 2007

Introducerea cotei unice in tarile europene a dus la cresteri economice importante in regiune - 20 Ianuarie 2007
Introducerea cotei unice de impozitare in multe dintre tarile central si est-europene a dus la cresteri economice importante in regiune, in special datorita atragerii de investitii straine directe, arata un articol publicat in cotidianul britanic Financial Times.

In ultimii zece ani, noua tari din centrul si estul Europei, printre care si Romania, au introdus cota unica de impozitare. Doua motive majore au fost invocate in favoarea cotei unice, si anume cresterea veniturilor bugetare ale statelor, dar si incurajarea investitiilor, prin simplificarea reglementarilor in ceea ce priveste platile.

Nivelele de impozitare pentru venitul personal dar si cel al corporatiilor difera de la o tara la alta, iar multe dintre state au scazut taxele pentru corporatii de la introducerea acestor reforme.

Una dintre principalele caracteristici ale reformelor din domeniul taxarii este reducerea sau eliminarea scutirilor pentru ambele categorii de impozite.

Spre deosebire de statele baltice care au introdus cota unica la mijlocul anilor 90, si care au preferat cote apropiate nivelurilor mai ridicate de impozit practicate inainte, Romania, la fel ca si Rusia si Georgia, a aplicat o cota unica mai scazuta chiar decat cel mai mic nivel de impozitare (16 la suta cota unica fata de 18 la suta cota cea mai redusa in sistemul progresiv). Estonia este prima tara care a introdus cota unica in 1994, urmata de Letonia si Lituania, iar Macedonia a devenit cea de-a noua tara din regiune care a introdus cota unica, in 2007.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 784 ori