PE a adoptat un proiect de reformare a sistemului de supraveghere financiara

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 17:53
1054 citiri
PE a adoptat un proiect de reformare a sistemului de supraveghere financiara

Parlamentul European (PE) a adoptat un proiect de reformare a sistemului de supraveghere financiara, care prevede infiintarea a trei organisme supranationale cu rol in controlul bancilor, companiilor de asigurari si pietelor, transmite AFP, citat de Mediafax.

Parlamentarii europeni au votat in majoritate in favoarea proiectului, care se bazeaza pe lectiile trase din criza financiara mondiala.

Reforma a fost adoptata deja de ministrii europeni de Finante pe 7 septembrie. Normele vor intra in vigoare in ianuarie 2011.

Noile structuri de supraveghere financiara vor avea rol in controlul sectoarelor de profil din tarile europene, misiune care pana in prezent cadea, in principal, in responsabilitatea fiecarui stat.

Reforma prevede, totodata, infiintarea unui "comitet european de risc sistemic", care va avertiza autoritatile nationale si va emite recomandari cand va detecta probleme importante pentru stabilitatea financiara generala.

Comitetul va fi condus, pe o perioada de cinci ani, de presedintele Bancii Centrale Europene. Discutiile asupra acestei reforme au inceput in urma cu un an si jumatate. 

#pe, # proiect, # sistem, # supraveghere, # financiara , #Reforma