R. Moldova primeste 2,6 mld dolari din donatii

Joi, 25 Martie 2010, ora 09:02
1294 citiri
R. Moldova primeste 2,6 mld dolari din donatii

Guvernul Republicii Moldova si partenerii de dezvoltare au semnat miercuri, la Bruxelles, Programul de asistenta pentru Moldova pentru anii 2011-2013, in valoare de 1,936 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari), relateaza agentia Interlic, in pagina electronica.

Documentul a fost semnat de prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, si Stefan Fule, comisar european pentru Extindere si Politica de Vecinatate, relateaza Mediafax.

Programul de asistenta a fost semnat ca urmare a lucrarilor Sedintei Grupului Consultativ - Forumul "Parteneriat pentru Moldova", co-prezidata si gazduita de Comisia Europeana si Banca Mondiala si la care au participat 32 de institutii bilaterale si zece organizatii multilaterale de dezvoltare.

Discutiile au fost axate pe patru domenii generale: prioritatile strategice si agenda de reforma politica a Guvernului; situatia macroeconomica si programul Guvernului de promovare a reformelor economice structurale si a celor sociale; necesitatile de asistenta externa si strategiile pentru a spori eficacitatea acestei asistente; raspunsul din partea comunitatii donatoare.

Reprezentantii Guvernului au informat comunitatea internationala despre progresele inregistrate pana in prezent in vederea promovarii reformelor politice, economice si sociale.

Guvernul si-a reafirmat pozitia conform careia integrarea europeana reprezinta prioritatea sa de baza, iar cea mai eficienta cale pentru modernizarea politica, economica si sociala a tarii este implementarea reformelor care ar conduce tara pe calea integrarii europene.

In alocutiunea sa, rostita la finalul Reuniunii, Filat a mentionat ca dezbaterile au fost constructive si au generat idei pentru proiectele viitoare.

"Sunt convins ca toti colegii mei pleaca de aici cu mult optimism in ceea ce priveste viitorul tarii noastre. Ne intoarcem acasa si cu o mai mare responsabilitate, vrem sa va demonstram prin fapte ca avem o guvernare eficienta, transparenta, orientata spre nevoile oamenilor", a mentionat el.

Vlad Filat a spus ca discutiile au demonstrat inca o data cat de mult poate conta Chisinaul pe sprijinul partenerilor in demersul de a relansa R. Moldova.

"Si aici nu ma refer doar la sprijinul financiar, ci si la consultanta pe care ne-o acordati. Si as vrea sa punctez aici excelenta comunicare pe care o am cu ambasadorii tarilor Dumneavoastra la Chisinau, cu organizatiile internationale care isi desfasoara activitatea in tara noastra", a precizat premierul.

El s-a aratat convins de faptul ca, in cel mai scurt timp partenerii de dezvoltare vor fi mandri ca s-au alaturat Republicii Moldova in procesul ei de reformare, de modernizare, iar cetatenii tarii vor fi mandri ca tara lor nu mai este izolata pe scena internationala.

"Inca o data, vreau sa va multumesc tuturor, si indeosebi Bancii Mondiale si Comisiei Europene, pentru organizarea acestui eveniment. De asemenea, vreau sa exprim gratitudine partenerilor nostri de dezvoltare", a mentionat prim-ministrul in finalul alocutiunii sale.

Martin Raiser, Director Regional al Bancii Mondiale pentru Ucraina, Belarus si R. Moldova, a mentionat ca liderii de la Chisinau constientizeaza ca pentru asigurarea prosperitatii vor fi necesare actiuni sustinute si de durata.

"Insa, autoritatile deja au demonstrat prin actiuni decisive ca s-au angajat ferm pe calea liberalizarii economiei, combaterii coruptiei, reformarii sectorului judiciar si asigurarii unei guvernari bune in sectorul public. Aceasta viziune ambitioasa merita sprijinul international", a declarat Martin Raiser.

Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere si Politica de Vecinatate, a mentionat ca UE sustine deplin programul Guvernului "Relansam Moldova".

"Pentru Uniunea Europeana, Moldova este mai mult decat un vecin. Moldova este un partener apropiat cu care noi colaboram pentru ca aceasta regiune din vecinatatea UE sa fie mai stabila si mai prospera. Stabilitatea la frontiera UE, de asemenea, ar aduce stabilitate si pentru UE", a spus comisarul.

Cei trei oficiali au sustinut si o conferinta de presa in cadrul careia s-au aratat multumiti de rezultatele reuniunii, potrivit serviciului de presa al Guvernului moldovean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#republica, #moldova, #dolari, #donatii , #Reforma