Aderarea la Schengen: Olanda ne administreaza dusul rece

Joi, 09 Iunie 2011, ora 15:51
1331 citiri
Aderarea la Schengen: Olanda ne administreaza dusul rece

Guvernul olandez a cerut o perioada de proba de cel putin un an pentru a se asigura ca Romania si Bulagria sunt capabile sa lupte cu coruptia si sa asigure un control real al fronterelor lor, inainte de a li se permite aderarea la spatiul Schengen, potrivt AFP citat de Mediafax. 

"Este inca prea devreme pentru a lua o decizie (privind aderarea celor doua tari), si va dura fara indoiala o perioada, inainte ca noi sa fim in masura sa facem acest lucru", a avertizat ministrul Imigratiei Gerd Leers, la o zi de la un vot al Parlamentului European in favoarea aderarii rapide a Bucurestiului si Sofiei, membre UE din 2007.

Decizia de integrare a oricarui membru nou in spatiul Schengen necesita unanimitate.

Trei tari din cadrul UE, Marea Britanie, Irlanda si Ciprul, nu se afla in acest spatiu, la care au aderat in schimb Elvetia, Norvegia, Islanda si Lichtenstein, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Leers a explicat pozitia Guvernului sau omologilor sai europeni in cursul unei reuniuni la Luxemburg.

Rezervele Olandei sunt impartasite de Franta, Germania, Suedia, Finlanda si Danemarca.

Ele se refera la capacitatea celor doua candidate de a lupta impotriva coruptiei care submineaza, in opinia lor, aptitudinea acestora de a combate crima organizata si de a asigura un control real la frontiere impotriva imigratiei ilegale si traficantilor.

"Germania vrea sa se asigure ca situatia in cele doua tari se normalizeaza si se amelioreaza, mai ales in ceea ce priveste coruptia, securitatea juridica si statul de drept", a declarat joi ministrul german Hans-Peter Friedrich.

"Se va constata ca nu exista unanimitate pentru a accepta aderarea Romaniei si Bulgariei. Vom vedea daca este posibil putin mai tarziu", a recunoscut la randul sau ministrul belgian, Melchior Wathelet.

Cele doua tari candidate sufera de o lipsa de incredere din partea partenerilor lor, dintre care multi apreciaza ca au intrat prea devreme in UE deoarece nu erau suficient pregatite.

"Cerem noilor tari sa controleze efectiv frontierele comune", a explicat ministrul olandez.

Guvernele tarilor din spatiul Schengen asteapta un raport pe care Comisia Europeana trebuie sa il publice in iulie 2011 in privinta situatiei reformelor in cele doua tari in materie de justitie si combatere a coruptiei.

"Vom analiza cu atentie acest raport", a declarat Leers inainte de a sublinia ca decizia Guvernului sau va dura "o anumita perioada de timp".

Ministrii francez si german de Interne Claude Gueant si Hans-Peter Friedrich au convenit "sa astepte publicarea acestui raport inainte de a lua o decizie", a declarat delegatia germana.

"Guvernele UE nu vor sa mai ia drept bune angajamentele candidatilor", a comentat un oficial din cadrul Comisiei.

Franta a cerut, de asemenea, amplasarea unui "dispozitiv de supraveghere" pentru integrarea Croatiei la UE, pentru a se asigura ca aceasta tara va continua sa indeplineasca criteriile de aderare dupa incheierea negocierilor.

Un mecanism similar este cerut pentru integrarea Bulgariei si Romaniei in Schengen.

Acesta ar consta intr-o perioada de proba de un an incepand de la publicarea raportului Comisiei in iulie, pentru a se asigura ca cele doua tari au capacitatea tehnica sa isi indeplineasca obligatiile. 

#aderare la schengen, #romania in schengen, #schengen, #ue , #Schengen