Baconschi: Romania va continua dialogul constructiv pentru aderarea la spatiul Schengen

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 15:53
1707 citiri
Baconschi: Romania va continua dialogul constructiv pentru aderarea la spatiul Schengen

Romania va continua dialogul constructiv cu toti partenerii in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, a afirmat ministrul roman de externe Teodor Baconschi intr-un interviu acordat revistei austriece Society.

Sprijinul majoritar pentru aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen manifestat in septembrie in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne(JAI) si noua rezolutie a Parlamentului European adoptata la 13 octombrie 2011, ce sustine aderarea celor doua state, sunt o dovada a atitudinii pozitive a partenerilor nostri fata de acest obiectiv, a afirmat Teodor Baconschi.

Acesta si-a exprimat speranta ca Olanda si Finlanda vor acorda atentie acestui mesaj al Bruxellesului si vor adopta o atitudine constructiva, intrucat indeplinirea cerintelor din acquisul Schengen de catre Romania si Bulgaria nu poate fi pusa sub semnul indoielii.

Romania va continua dialogul constructiv cu toti partenerii sai intrucat, pana la urma, Uniunea Europeana presupune dialog si cooperare sincera. Fiind un membru nou al UE, valorile si regulile Uniunii sunt inca proaspete pentru Romania, a spus seful diplomatiei de la Bucuresti.

O regiune estica stabila prezinta un interes strategic deosebit pentru Romania

Crearea unei Regiuni Estice stabile, pasnice si prospere este de un interes strategic deosebit pentru Romania, a afirmat Teodor Baconschi in acelasi interviu, referindu-se la initiativa Sinergia Marii Negre.

Seful diplomatiei romane considera ca intarirea relatiilor UE cu vecinii sai si consolidarea rolului Uniunii in aceasta regiune reprezinta una dintre prioritatile principale ale politicii externe europene in anii ce urmeaza. Romania isi doreste in acest sens intarirea si aprofundarea cooperarii cu toti partenerii UE interesati de regiunea Marii Negre indeosebi in cadrul Sinergiei Marii Negre si Parteneriatului Estic.

Obiectivele strategice ale Romaniei in regiunea Marii Negre sunt, potrivit sefului diplomatiei romane, consolidarea stabilitatii democratice a zonei, crearea unui climat prosper prin proiecte de cooperare regionala cu partenerii UE si o abordare comprehensiva in care sa fie inclusi toti actorii regionali importanti.

Romania va continua sa sustina dezvoltarea Sinergiei Marii Negre, dar si cooperarea in cadrul Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra.

Trebuie sa gasim modalitati de a relationa Sinergia cu alte strategii europene deja existente, precum Strategia Europeana pentru Regiunea Dunarii si cea sugerata de Parlamentul European: Strategia Europeana pentru Regiunea Marea Neagra, este de parere Teodor Baconschi.

Dezvoltarea relatiilor bilaterale cu Republica Moldova este o alta prioritate

Potrivit sefului diplomatiei romane, o alta prioritate a Romaniei este dezvoltarea relatiilor bilaterale cu Republica Moldova, la baza acestei relatii aflandu-se doi piloni: sprijinul oferit de tara noastra perspectivelor europene ale Republicii Moldova si o cooperare bilaterala mai stransa avand la baza in primul rand istoria, limba, traditiile si cultura comuna a celor doua state.

Progresele realizate de guvernul de la Chisinau din septembrie 2009 pana in prezent au fost apreciate la nivel european si confirmate pe parcursul summitului Parteneriatului Estic (29-30 septembrie) de la Varsovia, a afirmat Baconschi.

In mod evident, UE este singura alternativa viabila pentru Republica Moldova, a subliniat oficialul roman, adaugand ca Bucurestiul va continua sa sustina aspiratiile europene ale Chisinaului in vederea obtinerii unei perspective clare de aderare, similara celei oferite statelor din Balcanii de Vest.

Romania trebuie sa foloseasca potentialul urias al Dunarii prin strategii durabile

Solicitat sa comenteze stadiul unui alt proiect de cooperare regionala, respectiv Strategia Dunarii, ministrul roman de externe a afirmat ca uriasul potential al Dunarii trebuie folosit in spiritul unei strategii verzi si durabile, bazate pe cele mai noi elemente ale tehnologiei umane.

Romania, a subliniat Baconschi, administreaza cea mai mare portiune a fluviului si a Deltei Dunarii - un ecosistem unic in Europa - si prin urmare, responsabilitatea detinuta de tara noastra pentru dezvoltarea durabila a intregului bazin dunarean este de o importanta cruciala.

In acest context, Romania, alaturi de Austria, a lansat un proces de consultare la nivel inalt ce a avut ca scop dezvoltarea unui proiect european mai mare, incununat de succes la 24 iunie 2011 prin adoptarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii de catre Consiliul European.

Romania trebuie sa-si mentina angajamentul politic in aceasta chestiune, a declarat Teodor Baconschi, adaugand ca Strategia Dunarii este una dintre cele mai importante initiative de cooperare regionala din cadrul UE, incluzand nu numai state riverane europene, dar si sase tari care nu sunt membre UE.

Acest lucru demonstreaza ca adoptarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii si implementarea ei contribuie la consolidarea cooperarii transfrontaliere, transregionale si transnationale, dar si la procesul de integrare si cooperare in Europa Centrala si de Sud-Est.

Investitiile in sistemele de navigatie, in turism si proiecte culturale, printre prioritatile Romaniei

Teodor Baconschi a subliniat ca principalele prioritati ale Romaniei in acest context sunt: investitiile pentru imbunatatirea si modernizarea sistemelor de navigatie, transportul intermodal, protejarea mediului inconjurator, turismul si proiectele culturale, dar si transferul de cunostinte.

Luand in calcul faptul ca din 1939 Romania a avut cel mai mare numar de nave fluviale dintre toate statele dunarene, este de o importanta strategica pentru tara noastra sa recapete rolul traditional semnificativ detinut in sistemul dunarean de navigatie.

Sunt sigur ca Dunarea poate sluji drept catalizator pentru cooperare si prosperitate si Europa Centrala si de Est, a conchis Baconschi.

La intrebarea referitoare la angajamentele Romaniei in Afganistan, Teodor Baconschi a subliniat ca Afganistanul ramane in continuare o prioritate pe agenda NATO si ca Romania este un partener solid al Aliantei Nord Atlantice, care impartaseste scopul aliantei de crea un climat de stabilitate in tara si de a eradica terorismul.

Contributia Romaniei la ISAF (forta NATO din Afganistan) a fost una valoroasa in ceea ce priveste protejarea populatiei si neutralizarea celulelor de insurgenti, fapt ce nu ar fi putut fi realizat fara profesionalismul, devotamentul si curajul soldatilor romani.

Teodor Baconschi a dat asigurari ca trupele romane vor ramane in continuare stationate in Afganistan alaturi de aliati, partenerii NATO si guvernul afgan pana la indeplinirea angajamentelor asumate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare schengen, #Romania spatiu Schengen, #Baconschi Schengen , #Schengen