Basescu a "negociat" cu Van Rompuy iesirea din MCV "dupa decembrie". Analistii intreaba: "Dar cu Schengen cum mai e?"

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 18:27
2402 citiri
Basescu a "negociat" cu Van Rompuy iesirea din MCV "dupa decembrie". Analistii intreaba: "Dar cu Schengen cum mai e?"
Tranian Basescu, presedintele Romaniei, si Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului Europei

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la finalul intrevederii cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a discutat cu acesta despre o "strategie" de iesire a Romaniei din Mecanismul de Cooperare si Verificare, dupa luna decembrie. Analistii spun insa ca iesirea din MCV nu asigura intrarea in Schengen.

"Am abordat in discutiile cu domnul presedinte si problemele de interes direct pentru Romania, problema Schengen, problema MCV si analiza dupa decembrie a unei proceduri de iesire, o strategie de iesire din acest mecanism", a declarat Basescu.

Decembrie este urmatorul termen pentru prezentarea unor noi rapoarte MCV pentru Romania si Bulgaria.

"Am avut o discutie extrem de productiva, care a permis intelegerea fiecarei parti a pozitiilor pe care urmeaza sa le avem la nivelul UE, a pozitiilor Romaniei si armonizarea acestor pozitii pe un set de obiective", a mai adaugat Basescu, intr-o declaratie sustinuta dupa convorbirile avute, la Palatul Cotroceni, cu Van Rompuy.

Alegerile parlamentare din 2014 ar putea anula orice planuri de astazi

Insa orice sperante pentru o iesire a Romaniei din MCV pot fi naruite dupa luna mai 2014, de noua componenta a Parlamentului European, care ar putea influenta si polii de putere ai Comisiei Europene, sustine analistul politic Iosif Boda.

"Singuri ne-am creat stegulete rosii in plus si din cate vedem, Romania nu a fost si inca nu e pregatita sa faca parte din comunitatea europeana, in adevaratul sens. Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta Europa, cei care sunt obisnuiti cu o gandire mai rece sunt constienti ca trebuie sa potoleasca lucrurile acolo unde se poate", a comentat Boda.

Analistul crede ca Romania poate depasi episodul MCV, in contextul in care se fac eforturi pe plan intern, pentru o imbunatatire a perceptiei la nivel extern. Desi Romania este in continuare macinata de coruptie, "aparenta buna intelegere intre institutiile statului" si faptul ca presedintele tarii va semna, cel mai probabil, decretele de numire a procurorilor propusi de Victor Ponta pentru ocuparea posturilor vacante, ar putea "imblanzi" opozitia europeana.

Totusi, iesirea din MCV nu reprezinta o garantie si pentru urmatorul pas - Schengen. "Sunt sanse sa intram in Schengen in 2014 daca si Bulgaria face pasi semnificativi, pentru ca toate problemele se judeca in cuplu in cazul Romaniei si Bulgariei", a mai spus Iosif Boda.

Pe de alta parte, autoritatile romane continua presiunile pentru deblocarea formalitatilor. Premierul Victor Ponta anunta, la finalul lunii trecute, ca va trimite presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare in care va solicita puncte si tinte concrete pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

De asemenea, eurodeputatii USL au cerut, intr-o dezbatere in plenul Parlamentului European, un calendar de incheiere a monitorizarii Romaniei si Bulgariei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), reprezentantul Comisiei Europene aratand insa ca aceasta va continua ca si pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intrare Schengen Romania, #raport MCV Basescu, #declaratii Basescu Rompuy , #Schengen