Corlatean: Unii vor folosi concluziile politice pentru a ingreuna aderarea Romaniei la Schengen

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 10:51
1195 citiri
Corlatean: Unii vor folosi concluziile politice pentru a ingreuna aderarea Romaniei la Schengen

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat, sambata, ca in raportul CE pe justitie va exista si o "adaugare politica", din aspecte incorecte fata de situatia reala din Romania, iar respectivele concluzii vor fi folosite de catre "unii" pentru a ingreuna aderarea tarii la Schengen.

Intrebat, la Antena 3, despre ce ar putea sa contina raportul, Corlatean a afirmat ca, in opinia lui, "va exista o evaluare obiectiva, corecta", referitoare la "partea de fond", la progresele facute de Romania.

In acelasi timp, insa, a subliniat ministrul, in raport va exista si "o adaugare politica la un document ce trebuie sa fie strict tehnic". Corlatean a mai spus ca "unii vor folosi concluziile politice" din raport pentru a ingreuna aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Corlatean: Informatiile despre situatia Romaniei, "manipulare crasa" si "minciuni"

Respectiva "adaugare", a explicat ministrul Justitiei, ar fi legata de aspecte "incorecte fata de situatia reala din Romania", in contextul scandalurilor politice interne ce au starnit reactii ale unor oficiali europeni.

Declaratiile despre raport au venit dupa ce Corlatean a caracterizat drept "manipulare crasa" si "minciuni" informatiile despre situatia din Romania transmise oficialilor europeni prin "surse diverse".

Intrebat care ar fi acele surse, demnitarul a spus ca acesta sunt media, surse legate de activitatea unor organizatii neguvernamentale si surse politice.

Informatiile aparute in presa internationala au facut rau imaginii si intereselor Romaniei

Despre informatiile furnizate de acele surse, Corlatean a spus ca acestea "nu au facut rau guvernului, lui Ponta sau lui Antonescu", ci imaginii si intereselor Romaniei, lucru ce ar trebui imputat "celor care nu au niciun pic de scrupul vazand cu disperare ca pierd puterea, (...) in mod meritat".

In acelasi context, ministrul Justitiei a comentat si reactiile unor oficiali europeni despre situatia din Romania, sugerand ca acestea ar demonstra ca este vorba despre o "dubla balanta" de apreciere. Corlatean a explicat ca, prin comparatie, la unele lucruri petrecute in ultimii ani era "tacere totala, cautionare", in timp ce "acum se reactioneaza".

"Pozitiile oficiale au fost neobisnuite si contrare cutumei firesti", a mai spus Corlatean despre respectivele reactii, subliniind ca era nimerit ca oficialii europeni, inainte de a se pronunta, sa discute cu autoritatile statului roman.

Ministrul Justitiei a mai spus, tot cu referire la relatia cu oficialii europeni, ca Guvernul condus de Victor Ponta este unul "nou, cu ministri noi, care nu a avut timp sa dezvolte acea chimie personala" pentru contacte directe care sa reabiliteze imaginea Romaniei.

Rapoartele Comisiei Europene pentru Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare vor fi publicate la 18 iulie, a anuntat joi Guvernul bulgar intr-un comunicat emis dupa intalnirea dintre presedintele CE Jose Manuel Barroso si premierul Boiko Borisov, a relatat Novinite.com.

Barroso a promis, in cadrul intalnirii de miercuri, ca raportul va fi onest si obiectiv, afirmand ca fiecare dintre cele doua tari va fi tratata in conformitate cu propriile progrese.

Termenul de publicare a rapoartelor era jumatatea lui iulie, dar acesta a fost prelungit cu cateva zile.

Miercuri, un diplomat a declarat ca UE intentioneaza sa monitorizeze separat Romania si Bulgaria, invocand ca motiv situatia politica din Romania.

#Corlatean schimbari, #raport justitie Romania, #Romania aderare Schengen , #Schengen