Germania: Romania si Bulgaria, nepregatite pentru Spatiul Schengen

Luni, 06 August 2012, ora 09:37
1818 citiri
Germania: Romania si Bulgaria, nepregatite pentru Spatiul Schengen

Guvernul german considera ca nu exista sanse ca Romania si Bulgaria sa intre in Spatiul Schengen pana la sfarsitul lui 2012. Germania s-a alaturat astfel Olandei, opunandu-se intrarii Bulgariei si Romaniei in zona de libera circulatie a oamenilor si bunurilor.

Bulgaria si Romania nu sunt pregatite sa adere la Schengen in 2012, a afirmat ministrul german de interne Hans Peter Friedrich intr-un interviu publicat la 3 august in cotidianul Rheinische Post, citat de publicatia bulgara Standart News.

"Consider ca a deschide granitele pentru Romania si Bulgaria este imposibil in acest moment", a spus ministrul german.

Olanda a fost cea care s-a opus cel mai vehement aderarii la Schengen a celor doua state devenite cel mai recent membre ale UE - Romania si Bulgaria au aderat la blocul comunitar impreuna in ianuarie 2007, aminteste ziarul bulgar.

Acum cateva saptamani, presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, le-a spus autoritatilor de la Sofia ca in septembrie se va lua o decizie, daca respecta planul de aderare la Schengen in doua etape. "Sunt totusi sceptic ca vom ajunge la prima faza anul acesta", a comentat ministrul german de interne.

Guvernul bulgar si-a stabilit aderarea la Schengen drept principala prioritate de politica externa, dar dupa recentul atac terorist de la aeroportul din Burgas, soldat cu moartea a cinci turisti israelieni si a unui sofer bulgar, premierul bulgar a sustinut ca remarcile in sensul ca Bulgaria nu are o granita suficient de sigura pentru a intra in Schengen trebuie sa inceteze, pentru ca "ar putea iesi la iveala ca de fapt spatiul Schengen nu este destul de sigur pentru Bulgaria, intrucat autorul atacului este posibil sa fi intrat in Bulgaria dintr-o tara care face parte din aceasta zona".

Si ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat ca Romania si Bulgaria ar putea sa nu fie pregatite sa adere la Spatiul Schengen anul acesta, chiar si partial, cu spatiul aerian si maritim.

Germania nu crede ca Romania va adera la Spatiul Schengen in 2012

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania spatiul schengen, #Romania Bulgaria spatiul Schengen, #Germania spatiul Schengen Romania , #Schengen