Pe langa Schengen: Ce-are Romania de pierdut la nivel de business

Luni, 04 Martie 2013, ora 17:13
3410 citiri
Pe langa Schengen: Ce-are Romania de pierdut la nivel de business

Dupa ce a cheltuit 1,3 miliarde de euro pentru a securiza frontierele, Romania a aflat, inca o data, ca Schengen ramane cu portile inchise. Potrivit analistilor chestionati de Business24, pierderile nu vor fi vizibile imediat.

Miza neacceptarii Romaniei in zona Schengen este faptul ca "odata ajunsa intr-un club (n.r. UE) nu beneficiaza de toate drepturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Ionel Blanculescu.

"Exista posibilitatea neincheierii de contracte in Olanda, in Germania, in state putin mai refractare pe legatura cu Romania si din cauza faptului ca n-am avut capacitatea sa intram in aceasta zona", afirma Ionel Blanculescu.

Analistul se refera la contracte incheiate atat de companiile romanesti, pe pietele externe, cat si contracte incheiate care ar putea fi incheiate de investitorii straini in Romania.

"In domeniul business-ului conteaza foarte mult increderea dintre parteneri", spune Blanculescu, concluzionand ca pierderile pe care le va suferi Romania din cauza neacceptarii in zona Schengen isi vor face efectul la nivel general.

"Pierzi, dar nu stii de unde ti se trage"

Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica, ca in cazul in care Germania se va folosi de dreptul de veto pentru a impiedica intrarea tarii noastre in zona Schengen, aderarea in acest spatiu nu va mai fi pe agenda de lucru a Guvernului.

Blanculescu vede aceasta masura drept o relaxare diplomatica. In acest caz, spune analistul, avocatii Romaniei pentru intrarea in zona Schengen vor fi companiile straine care au investit in tara noastra.

"Companiile straine trateaza Romania ca pe tara lor. Business-ul lor care este in Romania se face cu banii proprii, indiferent de iregularitatile diplomatice. Sunt interesate sa netezeasca cat mai mult calea spre normalizarea europeana a Romaniei", a spus Ionel Blanculescu.

Asociatia exportatorilor: Business-ul nu va fi afectat

Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Imporatorilor din Romania (ANEIR), spune ca neacceptarea Romaniei in zona Schenge nu va afecta business-ul exportatorilor romani.

"Circulatia marfurilor in spatiul european este libera, indiferent daca Romania este sau nu in Schengen, singurul impediment este pentru personalul care transporta marfurile - soferii si insotitorii - care atunci cand intra in spatiul Schengen sunt obligati sa prezinte pasapoartele la control", a declarat presedintele ANEIR pentru Business24.

"Marfa circula fara probleme. Nu exista spatiul Schengen pentru marfa, ci doar pentru persoane", spune Mihai Ionescu.

Oficialul asociatiei considera ca neacceptarea sau acceptarea Romaniei in zona Schengen este doar o problema de imagine, care se regleaza la nivel politic.

Duminica, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat ca, in cazul in care Romania si Bulgaria vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot in privinta stabilirii unui termen concret de aderare la Schengen, Germania va recurge la veto.

"Extinderea spatiului Schengen este acceptata de catre cetatenii nostri numai daca sunt indeplinite conditiile de baza", ceea ce "nu este cazul in prezent"", a spus ministrul Hans-Peter Friedrich pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.

Ministerul roman al Afacerilor Externe si cel al Afacerilor Interne au reiterat, duminica, printr-un comunicat de presa comun, ca Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, conform acquis-ului in domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intrare zona Schengen Romania, #neacceptare zona Schengen Romania, #efecte business zona Schengen , #Schengen