Schengen: Sarkozy avertizeza Romania in privinta controalelor la frontiera

Luni, 12 Martie 2012, ora 09:28
1401 citiri
Schengen: Sarkozy avertizeza Romania in privinta controalelor la frontiera

Amenintarile presedintelui francez cu parasirea spatiului Schengen reprezinta de fapt "un mesaj de avertisment adresat in special Greciei, Bulgariei si Romaniei", au apreciat diplomati europeni.

Nicolas Sarkozy a amenintat duminica cu iesirea Frantei din spatiul european fara frontiere Schengen daca nu va obtine o reforma de fond, care in realitate este deja in curs la Bruxelles si vizeaza sa permita consolidarea controalelor in caz de imigratie masiva.

Aceasta reforma este realizata in tacere la nivel european, dupa ce a fost angajata la cererea mai multor tari, in principal Franta, Italia si Germania, in primavara lui 2011, din cauza afluxului de imigranti clandestini cu ocazia Primaverii Arabe, in particular tunisieni care veneau in Franta via Italia.

De atunci, acest dosar complex a fost preluat de Guverne, in detrimentul Comisiei Europene, ale carei prerogative erau deja limitate in acest domeniu.

Reforma in curs a acestui imens spatiu de circulatie fara pasaport - care include 22 dintre statele UE (cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei, Romaniei si Ciprului), plus patru tari asociate, intre care Elvetia - contine doua propunei legislative.

"Ceea ce spune Sarkozy este de fapt ceea ce negociem de mai multe luni", a apreciat un diplomat european.

Principala reforma studiata prevede ca, pe viitor si ca ultim resort, statele Schengen sa poata restabili temporar controalele la frontiera cu un alt stat Schengen in cazul unui aflux de imigranti masiv si necontrolat. Si daca tara respectiva nu reuseste sa faca fata.

La ora actuala, statele pot introduce controale numai in caz de amenintari teroriste sau in cazul unor mari evenimente, cum sunt summituri ale sefilor de stat sau competitii sportive.

Noua clauza de restabilire avuta in vedere ar fi temporara, pentru o perioada de sase luni care poate fi prelungita, potrivit ultimelor discutii.

Pentru a evita recurgerea la aceasta masura extrema, sunt prevazute "mecanisme de alerta" si sunt luate in considerare proceduri de ajutor, pentru a asista tara europeana care nu isi poate controla frontiera, inainte de a fi decisa restabilirea controalelor la frontiere.

Cazul cel mai sensibil in prezent este cel al Greciei, criticata pentru incapacitatea sa de a-si controla frontiera terestra cu Turcia, un punct de intrare pentru circa 200 de imigranti ilegali pe zi, care incearca apoi sa ajunga in alte state UE.

"Aceasta frontiera este deschisa ca poarta unui hambar", a apreciat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, in cursul unei reuniuni cu omologii sai europeni joia trecuta.

UE incearca in particular sa convinga Turcia sa semneze un acord de readmisie a clandestinilor, dar Ankara cere in schimb facilitati de viza pentru cetatenii sai.

Reforma spatiului Schengen vizeaza de asemenea sa ofere asigurari unor state care, dupa exemplul Olandei sau Austriei, sunt reticente in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei, pe care le considera insuficient pregatite.

Afirmatiile lui Sarkozy "sunt un mesaj de avertisment adresat in special Greciei, Bulgariei si Romaniei", pentru ca aceste tari sa actioneze cu mai multa determinare, a apreciat un diplomat european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avertizare Sarkozy Schengen Romania, #Schengen Franta Romania , #Schengen