Spatiul Schengen s-a extins oficial de la 15 la 24 de state membre

Vineri, 21 Decembrie 2007, ora 11:28
1154 citiri

Spatiul Schengen a fost extins de la 15 la 24 de tari, joi, la miezul noptii, permitand astfel celor 400 de milioane de europeni sa calatoreasca liber din estul in vestul continentului si din Norvegia pana in Portugalia.

Pentru a marca evenimentul, la punctele de frontiera Berg-Petrzalka, dintre Austria si Slovacia, sau Zittau-Hradek nad Nisou, intre Germania si Cehia, au fost lansate focuri de artificii si s-a baut sampanie, in prezenta sutelor de oameni adunati aici, in pofida frigului.

Aproape peste tot in Europa centrala au fost taiate simbolic barierele vamale, pentru a marca evenimentul perceput in Est drept ultima etapa a desfiintarii Cortinei de Fier.

La punctul de frontiera Cesky Tesin-Cieszyn, dintre Cehia si Polonia, oamenii au primit carnati si supa de mazare.

"Nu va mai fi nimeni controlat, de acum inainte se va putea circula liber in interiorul Europei", a declarat ministrul slovac de Interne Robert Kalinak.

"Bine ati venit in Schengenland!", i-a raspuns Roger Weber, primarul orasului luxemburghez Schengen, unde a fost semnat tratatul care poarta acelasi nume, in 1985.

Opt foste republici comuniste, devenite in 2004 membre UE - Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia, - au eliminat controalele la frontiera cu tarile vecine.

Din cauza decalajului de fus orar, cele trei tari baltice, si-au deschis joi frontierele comune inca de la orele 22.00 GMT (24.00 ora Romaniei).

Aflat in vizita la Tallinn, presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a calificat ziua extinderii drept "cea mai buna zi" din viata sa. "Libera circulatie a persoanelor constituie unul dintre principalele drepturi ale omului", a subliniat acesta.

Slovacia si Austria au inaugurat inca de joi dimineata ceremonia menita sa marcheze inceputul celor trei zile de festivitati organziate cu ocazia extinderii spatiului Schengen.

"Este un eveniment istoric dupa pagubele din cele doua razboaie mondiale si divizarea continentului de catre Cortina de Fier", a subliniat cancelarul austriac Alfred Gusenbauer.

Cateva ore mai tarziu, la frontiera ceho-slovaca ministrii de Interne din cele doua tari, Ivan Langer si respectiv Robert Kalinak, au prezentat pasapoartele la vama, simbolizand ultimul control efectuat la punctul de frontiera Stary Hrozenkov-Drietoma.

"Astazi desfiintam cea mai tanara frontiera din Uniunea Ruropeana", delimitata in 1993 dupa divizarea amiabila a Cehoslovaciei, a precizat ministrul slovac.

In acelasi timp, cetatenii ungari si austrieci au marcat si ei desfiintarea punctului de frontiera dintre Sankt Margarethen im Burgenland si Fertorakos, acolo unde Cortina de Fier a razboiului rece a fost decupata simbolic la 27 iunie 1989.

O caravana cu demnitari europeni va efectua, incepand de vineri dimineata, un turneu pentru celebrarea desfiintarii punctelor de frontiera. in tarile mediteraneene, o delegatie guvernamentala malteza se va imbarca, in capitala Maltei, La Valetta, la bordul unui catamaran, pentru a marca eliminarea controalelor maritime in porturile europene.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.