Prima sedinta de Guvern: Vezi cele mai importante declaratii

Marti, 08 Mai 2012, ora 19:45
1530 citiri
Prima sedinta de Guvern: Vezi cele mai importante declaratii

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca, in prima sedinta a Guvernului sau, s-a adoptat o ordonanta de urgenta prin care s-a oprit incasarea cotei de asigurari de sanatate la pensii, asa cum rezulta din decizia CCR.

Victor Ponta a anuntat ca, incepand cu 1 iunie, pensionarii vor primi in transe lunare restituirea sumelor retinute prin calcularea gresita a CASS-ului, rezultand asadar ca restituirea integrala se va face pe parcursul a 16 luni.

In ceea ce priveste salariile bugetarilor, premierul a anuntat ca Guvernul va reglementa, prin ordonanta de urgenta, incepand cu 1 iunie, acordarea unei cresteri a salariilor bugetarilor cu 8%, urmand ca restul banilor sa fie acordat in luna decembrie.

"Vom incepe restituirea de la 1 iunie a sumelor catre pensionarii cu pensii peste 740 de lei carora li s-a incasat in mod gresit o contributie de sanatate pentru intreaga suma, si nu doar pentru diferenta de la 740, asa cum a decis, de altfel, CCR. Mai direct, pentru bugetari 8% de la iunie, restul in decembrie, pentru pensionari de la 1 iunie, in transe lunare, exact cum le-a fost luat de guvernele trecute, le va fi restituit de catre guvernul actual", a spus Victor Ponta, la sfarsitul primei sedinte de Guvern.

Ulterior, ministrul Finantelor, Florin Georgescu a explicat ca masura revenirii la salariile nominale din iunie 2010 nu va majora deficitul bugetar decat in limitele convenite cu Fondul Monetar International pentru ca aceasta va fi efectuata in doua transe, iulie si decembrie.

Potrivit acestuia, banii pentru restituirea sumelor din pensii se vor acorda din cheltuielile bugetare.

"Sumele se regasesc intr-un anumit buget, si in bugetul general consolidat si in deficitul majorat, in proportia in care scrie in documentel negociate cu institutiile internationale", a mai spus Florin Georgescu.

Guvernul Ponta cere primariilor sa returneze banii

Primariile au la dispozitie trei zile sa restituie la bugetul de stat sumele primite prin HG 255/2012, aprobata de Guvernul Ungureanu, a anuntat Victor Ponta dupa sedinta de Guvern.

"Prin decizia de azi s-a stabilit ca din sumele alocate catre primariile mentionate prin acea hotarare de guvern sa fie blocate, iar ce a ramas necheltuit se restituie la Guvern pentru a fi distribuit pentru prioritatile acestuia", a explicat ulterior ministrul de Finante.

Intrebat despre ce suma este vorba, Georgescu a raspuns ca nu se stie inca.

"Nu stim sumele acum, pentru ca nu stim ce a facut fiecare in teritoriu. Acum am stabilit acest lucru, iar intr-o zi-doua vom vedea rezultatele, prin faptul ca se vor intoarce sumele de bani necheltuite, de la autoritatile locale respective".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sedinta guvern Ponta, #ordonanta guvern Ponta, #Victor Ponta salarii bugetari, #Victor Ponta cass pensionari , #Sedinta guvern