Reducerea cheltuielilor publice, pe agenda sedintei de guvern

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 09:39
2316 citiri
Reducerea cheltuielilor publice, pe agenda sedintei de guvern

Proiectul ordonantei de urgenta prin care sunt reduse cheltuielile in institutiile publice si companiile de stat a fost inclus pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului, pentru aprobare, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a aratat ca reducerea cheltuielilor publice va afecta "avocati precum Valeriu Stoica" si va limita "plimbarile in strainatate".

Deplasari mai putine si mai ieftine

Conform proiectului, Guvernul va interzice institutiilor publice, regiilor autonome si companiilor nationale sa mai contracteze servicii de consultanta si asistenta juridica daca dispun deja de personal propriu de specialitate si va obliga conducerea acestora sa diminueze cu 30% cheltuielile de personal si deplasari.

Ministrii, ministrii delegati, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul incadrat in functii asimilate acestora, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, consilierii locali, precum si inaltii functionari publici, pe perioada deplasarilor in strainatate, pot fi insotiti de cel mult doua persoane.

In cazul deplasarilor in strainatate, delegatiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, institutiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, institutiilor si autoritatilor publice ale administratiei publice locale, pot fi alcatuite tot din maximum doua persoane.

Mai multa chibzuinta in cheltuirea banilor publici

Acelasi document mai interzice institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, sa efectueze cheltuieli pentru achizitionarea si/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate si a altor studii aferente obiectivelor de investitii, daca in ultimii cinci ani bugetari au fost intocmite si inregistrate in contabilitate studii avand acelasi obiect (caz in care studiile existente vor fi actualizate) sau daca obiectivul de investitii publice nu va putea fi inclus in programul de investitii publice in anul bugetar urmator. Si in acest caz sunt exceptate studiile intocmite in vederea accesarii de fonduri externe nerambursabile.

Din fonduri publice pot fi achizitionate tiparituri si alte bunuri pentru actiunile de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive si onomastice numai pentru cele organizate la nivelul presedintelui Romaniei, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor, primului-ministru, presedintelui Curtii Constitutionale, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, presedintelui Curtii de Conturi, ministrilor si celorlalti conducatori ai institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale cu rol de ordonator principal de credite.

In schimb, companiile nationale si regiile autonome care au inregistrat pierderi in anul precedent nu pot achizitiona tiparituri si alte bunuri pentru zile festive si onomasticem, exceptate fiind actiunile de reprezentare si protocol aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.

Toate aceste masuri sunt incluse intr-un plan de reducere a cheltuielilor publice, prin care Guvernul mizeaza pentru acest an pe economii la bugetul general consolidat de 1,86 miliarde lei.

#cheltuieli publice Victor Ponta, #cheltuieli publice sedinta guvern, #cheltuieli publice guvern , #Sedinta guvern