Alegeri prezidentiale: Romanii din Italia cer MAE inca 30 de noi sectii de votare in Lombardia

Marti, 30 Iulie 2019, ora 14:22
1012 citiri
Alegeri prezidentiale: Romanii din Italia cer MAE inca 30 de noi sectii de votare in Lombardia
Foto: Paul Lazar

Mai multi reprezentanti ai comuntatilor de romani din Italia au cerut oficial Ministerului de Externe sa deschida 30 de noi sectii de vot in regiunea Lombardia pentru alegerile prezidentiale si parlamentare care vin.

Argumentele si propunerea au fost prezentate la o intalnire cu consulul general al Romaniei din Milano.

"Dupa nemultumirile cauzate de organizarea alegerilor europarlamentare in nordul Italiei, reprezentanti ai Aliantei USR-PLUS, reprezentanti a doua asociatii romanesti din regiunea Lombardia, impreuna cu reprezentanti ai grupul civic #Rezist Milano, au prezentat la Consulatul General al Romaniei la Milano o propunere de infiintare a mai multor sectii de votare in regiunea Lombardia in vederea organizarii urmatoarelor alegeri prezidentiale din noiembrie 2019 cat si a celor parlamentare din 2020", se arata intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

Citeste mai multe despre Alegeri prezidentiale: Cati romani din strainatate s-au inscris online. Atentie la termene si proceduri!.

Astfel, conform sursei citate, consulului Adrian Georgescu i-au fost prezentate, la intalnirea care a avut loc in luna iulie, urmatoarele argumente:

* La alegerile din 26 mai 2019 cele 11 sectii de vot deschise in Lombardia s-au dovedit a fi insuficiente, ele nepermitand tuturor cetatenilor romani doritori sa-si exprime optiunile politice accesul la urne.

* In absolut toate cele 11 sectii de vot s-au inregistrat cozi, in mod special la Milano, Monza, Bergamo, Brescia, Lodi, Pavia, sedii in care s-a asteptat la coada intre 5 si 7 ore.

* Conform datelor demografice oficiale ale Institutului National de Statistica din Italia, numarul cetatenilor romani cu resedinta in Lombardia este de 172.045, numai in Milano si imprejurimi inregistrandu-se 49.867 romani.

* Conform acestor date, fiecarei sectii de vot din Lombardia ii sunt repartizati aproximativ 12.000 cetateni romani (19.000 la Milano) . Faptul ca la ultimele alegeri au reusit sa voteze, in medie, doar 1.300 persoane pe fiecare sectie de vot demonstreaza actuala subevaluare a numarului de sectii necesare.

* Prin aceste disfunctii de organizare, cetatenii romani care au dorit sa voteze au fost descurajati in a participa la actul votarii, in conditiile in care intr-o democratie exprimarea votului reprezinta dreptul fundamental al cetateanului.

In baza acestor date, participantii la intalnire au propus deschiderea a 30 de noi sectii de votare in zonele cu cele mai mari comunitati de romani din Lom ...citeste mai departe despre "Alegeri prezidentiale: Romanii din Italia cer MAE inca 30 de noi sectii de votare in Lombardia" pe Ziare.com

#sectii vot noi Italia prezidentiale, #romani strainatate sectii noi Italia, #sectii vot noi Lombardia , #Stiri Guvern