Ambasadorul SUA: Slabirea legislatiei anticoruptie expune Romania la amenintari din partea Rusiei

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 21:50
827 citiri
Ambasadorul SUA: Slabirea legislatiei anticoruptie expune Romania la amenintari din partea Rusiei
Foto: Facebook/U.S. Embassy Bucharest

Slabirea legislatiei care permite un sistem judiciar independent si o lupta puternica impotriva coruptiei submineaza si rezistenta nationala si poate expune Romania la amenintari venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei, intrucat "coruptia este o scena pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundatia unui stat rezistent", afirma ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Ambasadorul SUA a facut aceste declaratii la Targu Mures, la o masa rotunda.

Hans Klemm a spus ca SUA admira foarte mult progresul inregistrat in Romania din 1989 incoace, mai ales in ultimii 15 ani, in ceea ce priveste eforturile de consolidare a institutiilor de guvernare democratica, pentru a crea un sistem judiciar independent si a infiinta institutii responsabile cu urmarirea penala a coruptiei la nivel mediu si inalt.

"In ultimii 15 ani sau mai mult, Romania a dus o activitate din ce in ce mai credibila in lupta sa impotriva coruptiei, datorita tuturor factorilor mentionati: dorinta de a construi si consolida puternice institutii independente de guvernare democratica, de a institui un mecanism de echilibrare a puterilor, de a crea si asigura resursele necesare unui sistem judiciar independent si de a se angaja sa lupte impotriva coruptiei la nivel inalt.

Putem pierde ce am castigat in 15-20 de ani

Nu doar SUA admira acest lucru, ci si celelalte state membre UE. Este un element important al calitatii de stat aliat NATO. Acestea nu sunt doar cuvinte goale: cand un stat se angajeaza sa devina membru al Aliantei, se angajeaza sa respecte guvernarea democratica si un stat de drept puternic, acestea sunt stipulate de Carta NATO", a declarat Hans Klemm.

El a spus ca aceasta a fost pozitia SUA cel putin in ultimii 20-25 de ani, toti predecesorii sai, precum si presedintele Donald Trump, sustinand ferm lupta Romaniei impotriva coruptiei.

In plus, Romania devine recunoscuta in regiune pentru eforturile sale de a lupta impotriva coruptiei, de respectare stricta a statului de drept si de asigurare a unui sistem judiciar independent, iar tari precum Macedonia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria vin la Bucuresti pentru a afla despre masurile luate de Romania in lupta impotriva coruptiei si de consolidare a statului de drept, a afirmat Klemm.

"In consecinta, este foarte ingrijorator, avem ingrijorari profunde atunci cand vedem eforturi, acum in Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat Romania in ultimii 15-20 de ani in construirea acestor institutii. ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA: Slabirea legislatiei anticoruptie expune Romania la amenintari din partea Rusiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Klemm coruptie Rusia, #Legile Justitiei ambasador SUA , #Stiri Guvern